Woody Allen fylder 80 - her er de kvinder du kan se i flest af hans film

Kvinder har altid fyldt meget i den neurotiske instruktørs værk og liv. Her er de syv, der er med i flest Allen-film.

Kærlighed, sex, død og livets mening er nogle af hovedingredienserne i Woody Allens film - det, og så alt muligt andet, som neurotiske mænd som ham formår at projicere over på kvinderne omkring ham …

I dag runder den lille mand med den gigantiske filmkarriere 80 år. Og mens han er i gang med forberedelserne til sin biograffilm nummer 47 (!) fejrer vi ham her med en liste over de syv kvinder, der har været flest gange på lærredet i en Woody Allen-film

Scarlett Johansson og Woody Allen ved filmfestivalen i Cannes 2005. (Foto: Pascal Deschamps © REUTERS)

Scarlett Johansson

Amerikansk-danske Scarlett havde en intens periode med Woody Allen-film i nullerne: Tre film på fire år.

I hvert fald to af dem er seværdige, hvis man sætter sin lid til rottentomates.com og imdb.com: For det første Matchpoint, hvor Johansson som skuespiller-frøet Nola indleder en dødelig affære med tennistræneren Chris.

For det andet Vicky Christina Barcelona, hvor Scarlett Johansson på venindetur med Rebecca Hall får en trekantet affære med Javier Bardem, indtil en vilter Penelope Cruz sætter ekstra kulør på lærredet.

Judy Davis og Woody Allen i hans 2012-film To Rome With Love. (Foto: MEDUSA FILM / Album)

Judy Davis

I de første minutter af Husbands & Wifes er Judy Davis den midaldrende kvinde, der er helt cool omkring, at hende og hendes mand går fra hinanden. Der går cirka et kvarter med masser af dialog, så rammer jalousien.

Rollen indbragte Judy Davis adskillige priser som bedste kvindelige birolle, og indtil videre har hun medvirket i yderlige tre Allen-film. Men hvis Judy Davis ikke bliver skrottet ligesom fx. Bruce Willis, så er hun også med i næste film, der efter planen får premiere i 2016.

Louise Lasser i en intim situation med Woody Allen i Bananas (Foto: UNITED ARTISTS / Album)

Louise Lasser

Det der med at mikse det professionelle med det private praktiserede Woody Allen helt fra begyndelsen: Louise Lasser var hans første kone og med i fire af Allens tidlige film samt en mikroskopisk rolle i Stardust Memories (1980).

I Bananas er hun fx aktivisten Nancy, som den jævne, neurotiske Mellish forsøger at imponere ved at involvere sig i revolutionen i bananrepublikken San Marcos. Og i Everything You Always Wanted to Know About Sex* (*But Were Afraid to Ask) spiller hun kvinden Gina, der kun kan få orgasme offentligt...

Dianne Wiest (th) sammen med Mia Farrow og Barbara Hershey i "Hannah and Her Sisters" (Foto: ORION PICTURES CORP / Ronald Gra)

Dianne Wiest

To gange har Dianne Wiest vundet en Oscar for bedste kvindelige birolle - begge gange for sine roller Woody Allen-film. En ret god statistik, eftersom Wiest “kun” har spillet med i fem Allen-titler.

I begge Oscar-film spiller hun fallerede skuespillere. I Hannah and Her Sisters er hun Holly, der i stedet prøver sig med først catering og siden som manuskriptforfatter. I Bullets over Broadway er hun den alkoholiserede diva Helen Sinclair:

- Min eksmand sagde altid: “Hvis du skal ramme bunden, så ram bunden med de bedste”

- Hvilken eksmand?

- Åh, jeg ved ikke hvilken eksmand. Ham med overskægget.

Julie Kavner i Deconstructing Harry, hvor Robbie Williams som Mel er blevet helt sløret ... (Foto: Ronald Grant Archive / Mary Evan)

Julie Kavner

Hvem er den rustne stemme bag Marge fra The Simpsons …? Julie Kavner! Til gengæld er Kavner nok en overraskelse på den her liste for Woody Allen-kendere - men hun er faktisk krediteret i seks af hans biograf-film.

Kavner er blandt andet mor i mellemkrigs-memoiret Radio Days - og i Deconstructing Harry spiller hun kone til Mel (Robin Williams), der bliver sendt hjem fra en filmoptagelse, fordi han helt bogstaveligt er “ude af fokus” og fremstår sløret.

Diane Keaton, Woody Allen og Jerry Lacy i Broadway-versionen af "Play It Again, Sam". (© wikipedia)

Diane Keaton

Keaton debuterede i Woody Allens Broadway-show Play It Again Sam og havde et kort kærlighedsforhold til ham, inden showet også blev til en spillefilm.

Mens de privat nøjedes med at fortsætte som gode venner, blomstrede det professionelle forhold blandt andet i nogle af de helt store Woody Allen-film: Annie Hall og Manhattan. Den førstnævnte indbragte Diane Keaton en Oscar for bedste skuespillerinde.

Mia Farrow i Zelig - den første film, hun indspilledemed Woody Allen. (Foto: ORION PICTURES/WARNER BROS © (c) Scanpix)

Mia Farrow

I løbet af bare 11 år, fra 1982 til 1992, nåede Mia Farrow at være med i 13 af Woody Allens film, samtidig med at de dannede par privat.

Der er masser af perler på listen. Fra Zelig, hvor Mia Farrow som psykoanalytikeren Dr. Eudora Nesbitt Fletcher forenes med hovedpersonen midt i en nazi-parade...

...og til ægteskabskrisen i Husbands & Wives, der blev sidste akt for både det professionelle og private samarbejde. Virkelighedens skilsmisse var faktisk noget mere dramatisk og urealistisk end filmens. Google “Soon-Yi”.

Facebook
Twitter