Woody Allen: Jeg burde være frontfigur for #metoo-bevægelsen

Efter mere end 50 år i filmbranchen har ingen af hans kvindelige kolleger klaget over ham. Derfor burde han være #metoo-bevægelsens frontfigur, mener Woody Allen selv.

Skuespiller og instruktør Woody Allen er ked af, at han bliver sat i samme bås som de mænd, der for tiden anklages for seksuelle overgreb. (Foto: © REGIS DUVIGNAU, Scanpix)

- Jeg burde være 'poster boy' (frontfigur, red.) for #metoo-bevægelsen.

Sådan udtaler den amerikanske instruktør, forfatter og skuespiller Woody Allen i et tv-interview med det argentinske nyhedsprogram 'Periodismo Para Todos' søndag, ifølge CNN.

Og hvorfor denne titel burde tilfalde den 82-årige, mandlige instruktør, bunder i hans succesfulde samarbejde med kvindelige skuespiller, forklarer han selv:

- Jeg har arbejdet i filmbranchen i 50 år. Jeg har arbejdet med hundredvis af skuespillerinder, og ikke én eneste af dem - hverken de store, de berømte eller nybegynderne - har nogensinde antydet nogen form for upassende opførsel.

Afviste anklager om misbrug

Skønt hans kolleger ikke har klaget over upassende opførsel, så har Woody Allen dog været omdrejningspunktet for anklager om seksuelt misbrug tidligere.

Anklagerne kom fra hans datter, Dylan Farrow, som tilbage i 1992 fortalte, at instruktøren havde misbrugt hende.

Dylan Farrow på armen af sin berømte far Woody Allen, tilbage i 1989. (Foto: © Ron Galella, (c) Getty images)

Anklagerne blev undersøgt og afvist af statslige instanser på baggrund af manglende beviser.

Men selvom sagen blev afvist for mere end 25 år siden, er den ikke glemt.

I 2014 skrev Dylan Farrow, som blev adopteret af Mia Farrow i 1985 og af skuespillerindens daværende kæreste Woody Allen i 1991, et åbent brev til sin far i The New York Times, hvor hun fortalte åbent om misbruget.

Anklager, som hun stadig fastholder, hvilket ryster Woody Allen, da der spørges ind til det i det nye, argentinske interview:

- Det er en sag, der er blevet grundigt undersøgt for 25 år siden af myndighederne, og alle kom til den konklusion, at det var løgn.

- Jeg er kommet videre i livet. At sagen så dukker op igen nu... Det er en frygtelig ting at anklage en person for, fortæller han i tv-interviewet søndag ifølge CNN.

Woody Allen og hustruen Soon-Yi Previn til premieren på 'To Rome with Love' i 2012. Forholdet til Soon-Yi Previn trak også mange overskrifter i 1990'erne, da hun er Woody Allens ekskone Mia Farrows adoptivdatter. REUTERS/Mario Anzuoni (Foto: © Mario Anzuoni, Scanpix)

Sat i bås med frygtelige mænd

Ifølge interviewet er Woody Allen selv stor fortaler for #metoo-bevægelsen:

- Man hepper på dem (kvinderne, red.), og man ønsker, at de får dømt disse frygtelige folk, der gør alle de her frygteligt ting. Og jeg synes, det er en god ting.

Men hvor stor en fortaler for bevægelsen han end måtte være, fortæller Woody Allen også i interviewet, at han er påvirket af, at han bliver sat i samme bås som de mænd, der anklages for seksuelle overgreb, baseret på datterens anklager.

- Det, der går mig på, er, at jeg bliver forbundet med dem. Folk, der har været anklaget for overgreb af 20 kvinder, 50 kvinder, 100 kvinder.