Woody Allen svarer igen efter anklager: Dokumentar er karaktermord fyldt med falske påstande

Dokumentarserien 'Allen V. Farrow' går i kødet på Woody Allen, der beskyldes for at have misbrugt sin adoptivdatter - men den får hård kritik for sine metoder.

Woody Allens dage som filminstruktør kan være talte efter den ny dokumentarserie 'Allen V. Farrow', mener Berlingskes filmanmelder. Her ses filmlegenden i juli 2019. (Foto: ANDER GILLENEA © Scanpix)

Hans perlerække af roste og prisvindende film er lige så legendarisk, som hans privatperson er problematisk – i hvert fald hvis man spørger blandt andet hans ekskone og flere af hans børn.

Nu kan det sidste søm være slået i den 85-årige amerikanske filminstruktør Woody Allens ligkiste.

Grunden er den nye HBO-dokumentarserie 'Allen V. Farrow', der mener at indeholde nye oplysninger mod Woody Allen, som påstås at have misbrugt adoptivdatteren Dylan Farrow, som han fik med sin ekskone Mia Farrow.

- Det er meget vanskeligt at se bort fra, at Dylan (Farrow) selv udtaler sig i filmen - både som voksen, men også som syvårig, idet Mia Farrow har lavet en optagelse med hende, hvor hun er syv år gammel.

Det fortæller Berlingskes filmanmelder Kristian Lindberg, der har set alle seriens fire afsnit, til 'P1 Morgen'.

- Hun beskriver det her overgreb på en måde, som gør, at man har svært ved at se bort fra, at det er rigtigt, uddyber han.

Allen: Dokumentar har 'ikke nogen interesse i sandheden'

Woody Allen er aldrig blevet dømt i sagen, og han medvirker ikke selv i filmen, som han i dag har taget offentligt afstand fra i en fælles udtalelse med sin nuværende kone, Soon-Yi Previn.

- Disse dokumentarister havde ikke nogen interesse i sandheden. I stedet brugte de årevis på at samarbejde med Farrow-familien og deres sammensvorne i det skjulte for at skabe et karaktermord af en film, der er overstrøet med falske påstande, lyder det blandt andet i udtalelsen, som mediet Deadline har fået tilsendt.

- Woody (Allen) og Soon-Yi (Previn) modtog først en henvendelse for to måneder siden og blev kun givet et par dage til at svare. Det nægtede de selvfølgelig at gøre.

Woody Allen med sin hustru, Soon-Yi Previn. De har været gift siden 1997. Soon-Yi Previn er Mia Farrows adoptivdatter. Mia Farrow og Woody Allen var partnere i over ti år. (Foto: Shutterstock © Scanpix)

Og selvom Kristian Lindberg altså er overbevist om, at Woody Allen har misbrugt Dylan Farrow efter at have set 'Allen V. Farrow', så er dokumentarserien langt fra uproblematisk, uddyber han.

- Titlen giver indtryk af, at der er tale om to stridende parter, som dokumentarserien så objektivt skildrer og giver lige meget taletid. Det er der slet ikke tale om.

- Den stiller sig udelukkende på Mia Farrows side, mens Woody Allen slet ikke er kommet til orde.

'Man må skelne mellem virkelighed og fiktion'

Blandt andet bruger 'Allen V. Farrow' hans forhold til sin kone, Soon-Yi Previn imod ham, idet hun er Mia Farrows tidligere adoptivdatter.

Men selvom hans forhold til Soon-Yi Previn ifølge Kristian Lindberg "er mærkeligt på alle mulige andre måder", så retfærdiggør det ikke et karaktermord som det, 'Allen V. Farrow fremsætter', mener han.

'Allen V. Farrow' henviser desuden til Woody Allen-filmen 'Manhattan', hvori Allen spiller en 42-årig mand, der indleder et forhold til en 17-årig pige.

- Det er et eksempel på, at de virkelig kommer på glatis. Man må skelne mellem virkelighed og fiktion, mener Kristian Lindberg.

- At dét skulle være et belæg for noget som helst, det er noget mærkeligt kønspolitisk noget, som udspringer af den meget hårde kønspolitik, der er opstået mange år efter, at den film ('Manhattan') kom frem.

'Allen v. Farrow' modtager også kras kritik af DR's filmanmelder Per Juul Calrsen, der kun giver dokumentarserien én ud af seks stjerner.

- 'Allen V. Farrow' er blot det seneste bidrag til underholdningscirkusset – uanset at det foregiver at være et sobert stykke journalistik, der langt om længe vrister sandheden fri af Allens kontrol, skriver han blandt andet i sin anmeldelse.

- Og det mest uhyggelige er, at serien er så insisterende i sin manipulation, at man – som jeg – er lige ved at blive overbevist, selvom man er fuldstændig bevist om at det hele er tillempet og tilrettelagt. Det er vildt. Og det bør stoppes.

Sidste rest af tvivl er forsvundet

Det ændrer dog ikke på, at beskyldningerne kan få store konsekvenser for Woody Allens årtier lange karriere som filmskaber.

I 2019 droppede streaming-giganten Amazon et stort samarbejde med instruktøren om hans næste fire film. Det skete, efter Woody Allen i et argentinsk interview omtalte sig selv i positive vendinger i forbindelse med #MeToo.

Og sidste år var det så forlaget Hachette, der endte med at sløjfe udgivelsen af Woody Allens selvbiografi efter pres fra hans biologiske søn, journalist Ronan Farrow, der er tilknyttet samme forlag.

- Jeg tror, der er rigtig mange, der har prøvet at holde fast i den sidste rest af tvivl på trods af alle de historier, der har været, siger Kristian Lindberg og slutter:

- Men jeg tror, at denne her dokumentarserie betyder, at han ikke kommer til at lave flere film.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk