Wow! Her er årets mest overraskende serieøjeblikke

DRs serieekspert fik fjernbetjeningen galt i halsen flere gange i løbet af 2018. Hvad var mest vanvittigt? Smid en stemme.

I sjette sæson af 'House of Cards' indtog Claire Underwood præsidenttronen efter Frank, som vi helt måtte undvære. Og det fungerede overraskende fint, mener DRs serieekspert. (Foto: Netflix) (Foto: David Giesbrecht © Netflix)

Aldrig har der været så gode muligheder for at blive overrasket over serier som i 2018.

Der kom over 400 nye serier bare i USA, og Europa løber gispende efter for at være med i kapløbet om seerne.

Streamgiganten Netflix har bevist ud over enhver tvivl, at det kan betale sig at tænke smalt og tage vanvittige chancer. Der er flere platforme end nogensinde og flere serier end nogensinde på alle de platforme, vi kender.

2018 var året, hvor vi så vellykkede serier baseret på selv de smalleste ideer.

Den filippinske arthouse (filmgenre, hvor en kunstnerisk vision prioriteres højt, red)-instruktør Brillante Mendoza fik lov at lave en kæmpe satsning på Netflix med det realistiske narkodrama 'Amo'.

'Karate Kid' blev taget op igen med historien om den onde Johnny, der fik tæsk af Daniel-san og stadig kæmper med sit sørgerlige nederlag 34 år senere i serien 'Cobra Kai' (YouTube Premium).

Begge serier, der er blevet modtaget rigtig pænt, viser, at der bliver skudt med mere spredehagl end nogensinde før.

Alligevel var der nogle helt vanvittige begivenheder, der virkelig fik seerne til at få fjernbetjeningen galt i halsen. Vi vælger de fem største - som du iøvrigt ikke bør gå glip af, hvis du ikke har set dem.

OBS: Du stemmer nederst i artiklen.

1

'House of Cards' lever videre uden Frank Underwood

(Foto: David Giesbrecht/Netflix)

Man skal passe på, hvad man ønsker sig!

Alle os, der hele tiden har har sagt, at Robin Wright er den ægte stjerne i 'House of Cards' fik pludselig mere Claire, end vi kunne bide over. Med utallige anklager om grænseoverskridende seksuel opførsel, røg Kevin Spacey ud på røv og albuer.

Efter 'House of Cards' egentlig var blevet lagt ned af Netflix, fik Robin Wright genoplivet den til en sidste sæson uden Frank. Det gik faktisk overraskende fint med at få halet den let synkende skude i land med Claire i spidsen for en feministisk revolution i Det Hvide Hus.

Alle seks sæsoner af 'House of Cards' kan ses på Netflix.

2

Lars Ranthe bliver transformeret til pumpet gangsterboss i 'Kriger'

(© Karoline Lieberkind/TV2)

TV 2 overraskede med deres mest kunstnerisk ambitiøse serie siden 'Norskov'.

De brune danskere er (de forplagede) helte, og de hvide er de onde i 'Kriger'. Toppen af den hvide, onde kransekage er Lars Ranthe, der har en fest med at spille rollen som den pumpede chef for rockergruppen 'Wolves'.

Jeg måtte gnide mig mange gange i øjnene, før jeg kunne tro på, at det var den samme mand, der spiller hr. Madsen med hat, cigar og topmave i 'Badehotellet'. Ranthes unge år som breakdance-champ kom ham vist til gode i denne lyn-forvandling!

'Kriger' kan ses på TV2 Play.

3

'The Haunting of Hill House' laver et ægte gys

(Foto: Steve Dietl/Netflix)

Der har været virkelig mange forsøg på at lave gyserserier helt fra starten af seriemediets transformation til finkultur.

Men 'Riget' var blandet med folkekomedie, 'Twin Peaks' var blandet med sæbeopera, 'Black Mirror' er blandet med sci-fi, 'American Horror Story' er blandet med… well, Ryan Murphy (manden bag, red.).

Med 'The Haunting of Hill House' fik vi endelig den første ægte, overnaturlige, old school gyser med en voldhjemsøgt uhyggelig villa og små, traumatiserede børn, der ser spøgelser alle vegne. Der er nogle af de bedste spøgelser og nogle af de største chok i gyserhistorien.

'The Haunting of Hill House' kan ses på Netflix.

4

Charmerende portræt af livet i '30'

(© Drive Studios)

Hvis der er en tendens fra USA, jeg de seneste år har ønsket mig skulle slå igennem herhjemme, er det tendensen til, at store egoer får fuld kontrol over et serieprojekt og får lov at sætte sig selv i hovedrollen.

Det har givet os uforlignelige genistreger som Pamela Adlons 'Better Things', Aziz Ansaris 'Master of None' og Donald Glovers 'Atlanta'. Med Julie Rudbæk og Jesper Zuschlags '29' (og anden sæson, der hedder '30') fik vi endelig det første vellykkede danske eksempel.

Det er et skarpt observeret, troværdigt spillet og totalt charmerende portræt af livet omkring de 30 i København.

Både '29' og '30' kan ses hos YouSee Comedy.

5

'Babylon Berlin' cementerer tyske seriers magt

(© dr)

Danske serier har længe været i høj kurs i udlandet, men i 2018 har det i lige så høj grad været tyskerne, der har repræsenteret Europa.

De lagde sig pænt i slipstrømmen på det nostalgiske kæmpehit 'Stranger Things' med mysteriet 'Dark', der bød på mange af de samme komponenter.

Men med 'Babylon Berlin' har de fået det uomgængelige mesterværk, som vi allesammen kommer til at plage vores venner med de næste mange år, indtil de har fået set det.

Det er den dyreste, ikke-engelsksprogede serie nogensinde, og hver eneste euro er synlig på skærmen i det overdådige portræt af Weimar-republikkens dybt splittede samfund mellem to verdenskrige.

'Babylon Berlin' kan ses på DR TV.