Zentropa: Slut med klask som belønning eller straf

Der skal være en ny kultur på Zentropa, lyder det fra ledelsen efter et møde med Peter Aalbæk.

Tre smæk i numsen på Peter Aalbæks knæ er fortid på fimselskabet Zentropa.

Det er blevet besluttet efter et møde i dag mellem Zentropas ledelse og filmproducer og stifter af selskabet Peter Aalbæk Jensen. Det skriver selskabet i en pressemeddelelse.

- Det skal ikke være en kultur på Zentropa at give eller modtage klask som belønning eller straf, uanset om det for alle parter opleves som sjovt.

- Virksomhedskulturen på Zentropa skal også fremover være farverig og alternativ, men vi ønsker ikke at krænke nogen og vil gennem dialog med alle ansatte opfordre til en åbenhed om egne og andres grænser og behov, så vi sammen kan skabe en rummelig arbejdsplads, lyder det.

Zentropa: Ny kultur - men stadig højt til loftet

Kulturen på Zentropa har mange gange været til diskussion, senest i Information, hvor flere medarbejdere har beskrevet, hvordan de som såkaldte småtter - unge mennesker i gang med et tre-årigt uddannelsesforløb på Zentropa - har kunnet vælge mellem klask i numsen eller at muge ud i Peter Aalbæks hønsehus som afstraffelse.

En praksis som, ifølge Peter Aalbæk, er med til at styrke fremtidens filmskabere, lød det i går i et interview med DR2 Dagen.

- Min gøren og laden skal ses som en plan for at gøre et ungt menneske klar til at møde hele verden. Jeg skal forberede en kommende filmarbejder til at stå i Columbia en nat og diskutere med en korrupt tolder.

- Jeg skal forberede unge mennesker til at møde en uforståelig og utilregnelig verden.

Men selv om selskabet "ønsker at være et selskab med højt til loftet, hvor der er frihed til at være original og frihed til at være anderledes", er det altså på tide med et nyt arbejdsmiljø, lyder det.

Ledelsen fastlægger linjen fremover

Nu skal der lægges en ny struktur. Fremover er det ledelsen, der fastlægger den fremtidige linje for virksomhedens arbejdsmiljø. En linje, som alle medarbejdere er underlagt og skal respektere.

- Vi vil sammen med medarbejderne og eleverne skabe nogle retningslinjer for arbejdsmiljø og -kultur, så det er tydeligt for alle, hvad der falder inden- og udenfor rammerne, lyder det i pressemeddelelsen.

Det svenske filmstøtteselskab Film i Väst stoppede forleden samarbejdet med Peter Aalbæk, da de ikke kunne forene sig med, at filmproduceren flere gange har klappet kvinder i numsen. En beslutning, som Peter Aalbæk accepterer.

- Det er helligt for mig, at jeg kan gøre og sige, hvad jeg vil, men jeg respekterer også, at Film i Väst kan gøre og sige, hvad de vil.

- Jeg kan jo ikke give dem mindre frihedsgrader, end jeg selv kræver, lød det forleden fra Peter Aalbæk Jensen.

Derfor finder han sig også i beslutningerne, selv om han ikke synes, det er rimeligt, når det bliver blæst stort ud i medierne.

- Jeg er en meget glad mand, jeg er meget kåd, og jeg gør ting i begejstring, og så må jeg jo finde mig i at få en på skrinet den anden vej.

- Men at jeg skal gå en offentlig bodsgang nu, slæbende med et kors og med et torne krone presset ind i mit hovedbund for noget, der er sket for en generation siden, det nægter jeg at deltage i, lød det i DR2 Dagen.

I sidste handler det om at styrke fremtidens filmskabere, understregede han i DR2 Dagen.

- Indtil andet er mig meddelt, så fortsætter jeg med det, der har været en succes for dansk filmproduktion.

Nu er det slut.

Zentropa ønsker ikke at svare på yderligere spørgsmål, lyder det i en mail fra administrativ direktør Anders Kjærhauge. Processen med at få lagt mere klare retningslinjer vil de holde internt og ikke udbasunere i medierne.