Filmdistributør kræver erstatning fra danske Popcorn Time-brugere

Flere hundrede brugere af filmtjenesten Popcorn Time har fået brev fra advokatfirma med krav om erstatning.

Tjenesten Popcorn Time har på rekordtid vundet indpas på mange filmglade danskeres computer.

Jagten er for alvor gået ind på de brugere, der ulovligt har set film med streamingtjenesten Popcorn Time.

I foråret meldte filmproducenterne ud, at tålmodigheden var brugt op. Få måneder senere landede over 2.000 breve i postkasserne hos brugerne - afsendt af advokatfirmaet Njord på vegne af de filmdistributører, der ejer rettighederne til de film, der er blevet set.

Nu kan yderligere nogle hundreder brugere så se frem til et erstatningskrav. Denne gang er det filmdistributøren Scanbox Entertainment, der har bedt advokatfirmaet Opus Law om at kræve erstatning for at have set samt delt film ved hjælp af den populære streamingtjeneste. Det drejer sig blandt andet om filmen 'And So It Goes'.

For der er et problem med tjenesten: Ifølge filmdistributørerne viser Popcorn Time tyvstjålne film og serier, og derfor er tjenesten også ulovlig at bruge, mener de.

2.200 for en film

Beløbene varierer, men et typisk krav for at se en film, lyder på 2.200 kroner, som er afsendt til ejeren af den IP-adresse, hvor filmen er blevet set og delt, fortæller advokat Niels Dahl-Nielsen fra Opus Law, der har rundsendt brevene. Han kalder erstatningskravet for et ”skøn”, som vil blive ”væsentligt højere”, såfremt sagen i sidste ende munder ud i en retssag.

- Det er klart, at vi ikke starter en sag op med den hensigt at ende i retten, men samtidig er det også klart, at når vi ultimativt står med en sag, hvor vi ikke kan blive enige, så bliver vi jo nødt til at gå i retten på et tidspunkt, siger advokaten.

Præcist hvor mange brugere af tjenesten, der har fået et girokort ind ad brevsprækken, vil han ikke ud med, men rettighedshaverne har sammen med advokatfirmaet fået dommerkendelse – og dermed kendskab til – at indhente oplysninger på ”nogle hundreder”, der har set film, som Scanbox har rettighederne til.

Ingen retssager i fire år

Siden 2011 har der ikke været ført sager mod netpirater for at se samt dele film, hvilket samtidig betyder, at der ikke har været ført sager ved domstolene, der omhandler Popcorn Time.

Derfor er der heller ingen præcedens for, hvad en eventuel erstatning vil lyde på, såfremt man bliver dømt for at have overtrådt ophavsretsloven ved hjælp af programmet, der foruden at vise filmen, også deler bidder af filmmaterialet videre fra computeren.

2.200 kroner for at have set og delt én enkelt film ligger umiddelbart højt i forhold til de noget ældre sager om piratkopiering, hvor taksterne for at have set og delt film blevet slået fast ved Højesteret. Men Niels Hald-Nielsen forsvarer det høje erstatningsbeløb med, at Popcorn Time gør væsentligt større skade på rettighedshaverne, fordi flere brugere benytter tjenesten end de noget ældre bittorrent-klienter, der krævede mere teknisk snilde at håndtere.

- Der er sket meget de seneste ni-ti år. Grunden til, at jeg synes, at det beløb, jeg foreslår – eksempelvis 2.200 kroner - er rimeligt, det er, at går man ud og distribuerer en film igennem Popcorn Time, så kommer den ud til en væsentligt bredere kreds af mennesker, og skadevirkningerne er bare så meget større, siger Niels Dahl-Nielsen.

Retssager kan være på vej

I advokatfirmaet Njord, der i sommer rundsendte breve med erstatningskrav til flere tusinde brugere, har man indtil videre heller ikke valgt at indbringe nogen af sagerne for retten, oplyser advokat og partner Jeppe Brogaard Clausen til DR Nyheder.

For en måned siden fik to mænd for Fyn lukket deres hjemmesider, ransaget deres hjem og fik en sigtelse for krænkelse af ophavsrettighederne. Det skete, fordi de havde lavet en guide på dansk, der forklarede om brugen af streamingtjenesten.

Ifølge Rettighedsalliancen findes der ikke danske tal på, hvor meget Popcorn Time bliver brugt, men man vurderer, at brugen er stigende.

(© dr)