Filmekspert om overfald på Oscar-scenen: 'Det er jo vold for åben skærm. Det er vanvittigt'

Skuespiller Will Smith er blevet mødt med hårde reaktioner, efter han gik på scenen og slog komiker Chris Rock under nattens Oscar-fest.

Øjeblikket, hvor Will Smith slår ud efter Chris Rock, går nu verden rundt. (Foto: © Brian snyder, Ritzau Scanpix)

Der var store kjoler, tonsvis af stjernestøv og gyldne statuetter i hobetal, da Oscar-priserne i nat blev uddelt i Hollywood.

Men dét øjeblik, alle lige nu taler om i kølvandet på nattens show, var langt mindre glamourøst.

Der udspillede sig nemlig et sandt kaos, da skuespiller Will Smith undervejs i prisfesten pludselig gik på scenen og slog komikeren Chris Rock i hovedet, efter han havde lavet om joke om Smiths hustru.

Et øjeblik, som film- og kulturjournalist Maria Månson, der fulgte nattens show live, beskriver som "vanvittigt".

- Det er helt kaos. I USA lukker de for signalet, men alle internationale seere får lov at se videre, mens Will Smith sidder og råber og skriger nede fra salen (…) Det er jo vold for åben skærm. Det er vanvittigt, siger Månson til DR.

Episoden udspillede sig, efter komikeren Chris Rock havde lavet en joke om Will Smiths hustru, skuespiller Jada Pinkett Smith. Her sammenlignede han den korthårede skuespiller, der lider af ufrivilligt hårtab på grund sygdommen alopecia, med den skaldede actionhelt G.I. Jane. En joke, der altså ikke faldt i god jord hos gemalen Will Smith.

- I bedste fald er det en dårlig joke. I værste fald er det dybt krænkende og åndssvagt. Men det er aldrig i orden at gå op og smaske et andet menneske i hovedet på grund af det, siger Maria Månson.

- Vi lever i en verden lige nu, hvor vold bare er ved at vælte hele skidtet, og så skal vi sidde og se på det en aften, hvor vi burde fejre filmen som en forløsende eskapisme her i verden. Jeg er lidt sur, tilføjer filmeksperten.

- Will Smith gav mig lige en røvfuld, lød det fra Chris Rock, efter Will Smith havde slået komikeren på scenen. (Foto: © Brian snyder, Ritzau Scanpix)

Chefredaktør: Will Smiths bør fratages sin Oscar-statuette

Godt 20 minutter efter den chokerende episode var Will Smith igen på scenen, denne gang for at modtage prisen som Bedste mandlige hovedrolle for sin rolle i filmen 'King Richard'.

Her holdt Smith en længere takketale, hvor han undskyldte sin opførsel over for Oscar-akademiet – dog uden at nævne Chris Rock.

Den taler undrer blandt andre Claus Christensen, der er chefredaktør for filmmagasinet Ekko.

- Han talte blandt andet om det med at beskytte dem, man holder af. Han talte om kærlighed. Han talte også om, at han skulle bruge det her øjeblik til at vise kærlighed. Og så sagde han undskyld til Akademiet, men han sagde ikke undskyld til Chris Rock for det, han havde gjort. Det bliver han så hyldet for i salen, og det var et helt absurd øjeblik, siger Claus Christensen til Ritzau.

Også Maria Månson sætter spørgsmålstegn ved Will Smiths takketale.

- Han undskylder ikke overfor Chris Rock eller det, han gør. Tværtimod laver han et narrativ om, at han står i en situation, hvor han skal beskytte en masse mennesker – og det er jo bare slet ikke i orden, for vold er aldrig okay, siger Maria Månson, der undrer sig over, at arrangørerne overhovedet lod Smith gå på scenen igen.

- Jeg forstår faktisk ikke, hvorfor Oscar-showets producer ikke griber yderligere ind. Jeg synes, han skulle have været fjernet, siger Maria Månson.

Will Smith på scenen under sin takketale, efter han blev hædret med prisen for 'Bedste mandlige hovedrolle' for filmen 'King Richard'. Det er første gang, Will Smith vinder en Oscar. (Foto: © Robyn BECK, Ritzau Scanpix)

Én af dem, der oplevede optrinnet i levende live, er Danmarks kulturminister, Ane Halsboe-Jørgensen (S), der er med i Los Angeles for at støtte de danske nominerede og sad i salen under showet.

- Ærligt så var jeg i tvivl om, hvorvidt det var aftalt. Det blev så tydeligt, at det var det ikke, fortæller hun til Ritzau.

Kulturministeren undrede sig også over Will Smiths efterfølgende takketale.

- Det er ret vildt decideret at gå op og slå et andet menneske og så bagefter holde en tale om kærlighed, siger kulturministeren.

'Vold er ikke okay'

På de sociale medier er reaktionerne på nattens voldsepisode ogå væltet ind fra kendte som ukendte Oscar-seere. Her tager flere afstand fra Will Smiths handlinger, herunder komikeren Kathy Griffin, der selv er kendt for at gå til grænsen med sine jokes.

- Lad mig sige jer, det er virkelig dårlig stil at gå op på scenen og fysisk overfalde en komiker. Nu skal vi alle gå og bekymre os om, hvem der vil være "den næste Will Smith" på comedyklubberne og teatrene, skriver hun på Twitter.

En del seere undrer sig samtidig over måden, episoden blev håndteret på af Oscar-producenterne.

- Hvor kendt skal man være, før man fysisk kan overfalde nogen på Oscar-scenen og ikke blive smidt ud? Kunne en instruktør gør det? Hvad med dem fra hår og makeup?, skriver en bruger på Twitter.

- Will Smith vandt og fik et stående bifald. Jeg er målløs over, hvordan showet fortsatte, som om intet var hændt. Will Smith slog en komiker for at gøre sit job. Han er en kendis på første række til Oscars, hvor det er normalt at få lidt røg, dårlig stil eller ej, skriver en anden.

Jada Pinkett Smith og Will Smith fotograferet efter nattens Oscar-show. (Foto: © Danny Moloshok, Ritzau Scanpix)

Der er dog også folk, der mener, at Chris Rock ikke burde havde lavet sjov med Jada Pinkett Smiths frisure.

- Vold er ikke okay. Overfald er aldrig løsningen (…) Men at lave sjov med en persons auto-immune sygdom er forkert. Det er ondskabsfuldt. De skal begge lige trække vejret, lyder det fra den amerikanske skuespiller Sophia Bush.

Will Smith og Jada Pinkett Smiths søn, skuespiller Jaden Smith, kommenterede selv episoden på Twitter med ordene "Og det er sådan, vi gør det".

Efter Oscar-showet har Akademiet, som står bag uddelingen, selv kommenteret hændelsen på Twitter, hvor man tager afstand fra episoden.

- Akademiet accepterer ikke vold af nogen art, lyder det på Twitter i et opslag, der fortsætter med en hyldest til dette års Oscar-vindere, som "har fortjent dette øjeblik af anerkendelse fra folk og filmelskere verden over."