Filmeksperter: Kongelig Affære er bedste Oscar-bud

Fredag afgøres det, hvilken dansk film der skal indstilles til en Oscar som Bedste Udenlandske Film.

Ud over "En kongelig affære" kan den syv mand store komité også vælge at pege på Susanne Biers romantiske komedie "Den Skaldede Frisør" eller Bille Augusts kærlighedsdrama "Marie Krøyer".

Hvis den danske komité tænker sig om, så sender den "En Kongelig Affære" af sted som Danmarks bud på en Oscar for Bedste Udenlandske Film.

Sådan lyder det samstemmende fra to filmeksperter, inden det fredag offentliggøres, hvilken af de tre oplistede film der får chancen.

- Hvis ikke det bliver "En Kongelig Affære", så mener jeg, at vi har med en meget, meget interessant filmpolitisk sag at gøre. De andre film har ikke en jordisk chance for at kvalificere sig yderligere, vurderer Søren Høy, filmekspert hos Viasat Film.

Marie Krøyer bør ikke indstilles

Ud over Nikolaj Arcels historiske film kan den syv mand store komité vælge Susanne Biers romantiske komedie "Den Skaldede Frisør" eller Bille Augusts kærlighedsdrama "Marie Krøyer".

Sidstnævnte bør dog ikke være i spil, mener Claus Christensen, som er chefredaktør for filmmagasinet Ekko.

- Der har ikke været nogen summen omkring filmen, den har ikke været på nogen af de store festivaler, siger han.

To hovedpriser i Berlin

For ham at se, står de to øvrige film lige ved første øjekast.

- Men når man går ned i de nørdede detaljer, træder Arcels film frem, som den man skal vælge, siger Claus Christensen

Ekko-redaktøren påpeger blandt andet, at selvom begge film havde verdenspremiere på en af de store filmfestivaler, så løb "En Kongelig Affære" med to hovedpriser i Berlin, mens "Den Skaldede Frisør" blev vist uden for konkurrence i Venedig.

Søren Høy tilføjer:

- Oscar er begyndt at gå efter "god smag". Og "god smag" er ikke nødvendigvis en romantisk komedie. Jeg tror snarere, det er et kærlighedsdrama af Shakespearesk karakter, vurderer han.

Advarer mod Bier og Bille

Filmeksperten advarer derfor mod at udtage Susanne Bier eller Bille August, selv om de er tidligere vindere i kategorien.

- De bliver kun udtaget, hvis man fra dansk side tror, at de som tidligere vindere vil have en nemmere indgang til publikum. Og det, tror jeg, er en stor fejl, siger Søren Høy.

Facebook
Twitter