Filmfestivalen i Cannes er skudt i gang: Her er fem film, du skal holde øje med

Den franske filmfestival fejrer i år 75 års-jubilæum.

De store og farverige kjoler var fundet frem på den røde løber, da Filmfestivalen i Cannes åbnede i aftes. (Foto: Antonin Thuillier © Ritzau Scanpix)

Det er blevet den tid på året, hvor verdens største filmskabere og skuespillere betræder den røde løber på den franske riviera.

Verdens vel nok fineste filmfestival - Filmfestivalen i Cannes - er netop blevet skudt i gang i det sydfranske, og det er samtidig nummer 75 i rækken.

Hvor 2020-udgaven blev aflyst, og 2021-udgaven rykket og gjort mindre, så vender dette års festival tilbage til tiden, hvor corona ikke var noget, man bekymrede sig om.

Men corona-spøgelset spøger alligevel en lille smule, fortæller DR's journalist og filmanmelder Per Juul Carlsen, der befinder sig i Cannes.

  • Nikolaj Coster-Waldau og konen Nukâka Coster-Waldau deltog i åbningsfesten på den franske riviera. (Foto: SEBASTIEN NOGIER © Ritzau Scanpix)
  • Skuespilleren Eva Longoria var også at finde på den røde løber i aftes. (Foto: PIROSCHKA VAN DE WOUW © Ritzau Scanpix)
  • Skuespilleren Julianne Moore ses her sammen med jury-præsident Vincent Lindon, som også er skuespiller. (Foto: VALERY Hache © Ritzau Scanpix)
1 / 3

- Man kan godt mærke, at det ikke er lang tid siden, at der for alvor er blevet åbnet. For eksempel anbefales det, at man har mundbind på, når man sidder i biografen.

Men, som Per Juul Carlsen påpeger, så er der igen "hektisk, som der normalt plejer at være."

- Og ser man på filmen, som åbnede festivalen i går, 'Final Cut', så er det en rigtig grinebider-film med sjove zombier og fis og ballade. Jeg tror godt, man hernede er klar over, at verden trænger til et godt og grundigt grin i de her tider, siger han.

Filmfestivalen i Cannes byder i år på flere længe ventede film og byder både på Hollywood-blockbustere, horror-film og film af nordiske instruktører i hovedkonkurrencen.

Herunder giver Per Juul Carlsen sine bud på de fem film, der bliver talt mest om i Cannes lige nu.

Fire af dem kæmper om hovedprisen, den prestigefyldte Guldpalme, mens en af filmene får en specialvisning.

'Top Gun: Maverick'

Tom Cruise, der efterhånden er blevet 59 år, er tilbage i rollen som Pete "Maverick" Mitchell. (Foto: CAROLINE BREHMAN © Ritzau Scanpix)

Superstjernen Tom Cruise er tilbage i topform i filmen 'Top Gun: Maverick', som udkommer hele 36 år efter den første 'Top Gun'-film.

- Den har fået enorm medvind i sejlene, da den allerede er blevet vist i USA, og anmelderne er gået mere eller mindre amok over den. De hylder den som langt bedre end den første 'Top Gun'-film.

- Der bliver også snakket meget om, at man nærmest ikke kan se på Tom Cruise, at han er blevet 36 år ældre. Og så flyver han vist selv rundt i en rigtig jetjager, så det lyder ret vildt.

Filmen bliver ikke vist i konkurrence i Cannes, men det er ikke usædvanligt, at den er en del af filmfestivalen alligevel.

- Man plejer at have to-tre store amerikanske film med, som trækker kæmpestjerner til, og som viser, at Cannes ikke kun handler om filmkunst, men at man også tager det kommercielle alvorligt, siger Per Juul Carlsen.

'Crimes of the Future'

Viggo Mortensen, Kristen Stewart og Léa Seydoux er de store navne på rollelisten. (Foto: PLANET PHOTOS © Scanpix)

Den 79-årige canadiske filminstruktør David Cronenberg er manden bag den imødesete 'Crimes of the Future', som kæmper med i hovedkonkurrencen på dette års festival.

Og det skulle være en David Cronenberg for fuld udblæsning, som man så ham i sine yngre filmdage, siger Per Juul Carlsen.

- Filmen skulle byde på enormt voldsomme scener. Han har selv været ude at sige, at han forventer at høre stolene klappe i biografsalen, når folk rejser sig op og udvandrer.

I filmen spiller Viggo Mortensen en kunstner, der er i stand til at udvikle nye organer, som han så skærer af som en del af sin performance.

- Det skulle være rimeligt ulækkert at se på. Der går også rygter om, at folk har kastet op, når de har set den. Men den slags rygter skal man altid tage med et gran salt.

Udover Viggo Mortensen kan man også se Kristen Stewart og Lea Seydoux i store roller.

'Holy Spider'

Den iranske filminstruktør Ali Abbasi er uddannet fra instruktørlinjen på Den Danske Filmskole i 2011. (Foto: Eric Gaillard © Ritzau Scanpix)

Filmen er lavet af den iranske instruktør Ali Abbasi, der flygtede til Sverige, men som har boet i Danmark siden 2007, er uddannet i Danmark og har dansk pas.

Og så er 'Holy Spider' produceret af danske Profile Pictures.

- Filmen handler om en mandlig seriemorder, der slår kvinder ihjel, og det er en ret kontroversiel film set med iranske øjne, da det ikke kræver ret meget hjernearbejde for at se en parallel til et mandsdomineret iransk samfund.

- Efter sigende er han meget politisk med den her film, og der går også rygter om, at han ikke har lyst til at tale om den side af filmen, fordi han gerne vil bibeholde muligheden for at besøge familien i Iran, siger Per Juul Carlsen.

Ifølge Per Juul Carlsen taler man i Cannes om 'Holy Spider' som en potentiel vinder af Guldpalmen.

'Triangle of Sadness'

Ruben Östlund slog igennem internationalt med filmen 'The Square', som havde danske Claes Bang i hovedrollen. (Foto: 9200 Adam Ihse / TT © Scanpix)

Svenske Ruben Østlund deltager i hovedkonkurrencen med sin nye film 'Triangle of Sadness', som ifølge Per Juul Carlsen "spidder de rige".

- Triangel of Sadness henviser til den bekymringstrekant, man får i ansigtet, når man kommer op i årene. Og som man kan få fjernet, hvis man har penge nok.

- Og det er netop det, som filmen leger med. Rige mennesker. Det er en film, som spidder rige mennesker godt og grundigt.

I filmen tager nogle fotomodeller på et krydstogt på Middelhavet, som har mange rige mennesker ombord. Men undervejs får de fattige magten over krydstogtskibet, og derfra udvikler det sig.

På rollelisten finder man blandt andre danske Zlatko Buric og Vicky Berlin.

'Showing Up'

Kelly Reichardt er en amerikansk filminstruktør på 58 år. (Foto: snapshot-photography/K M Krause/ © Scanpix)

'Showing Up' er et komedie-drama om en kvindelig skulptør, som forbereder en udstilling, men som samtidig kæmper med alle udfordringerne ved også at være husmoder.

- Filmen undersøger forholdet mellem det at være skabende og samtidig klare alt det, der skal gøres i dagligdagen.

- Det lyder ikke vildt omvæltende, men det er netop det spændende ved instruktøren Kelly Reichardt. Hun formår at fortælle alternative og tilsyneladende små historier, men samtidig kan hun gøre dem spændende, siger Per Juul Carlsen.

Netop Kelly Reichardt bliver omtalt som en af de virkelig fremadstormende kvindelige instruktører, og filmen er heller ikke et dårligt bud på en vinder af Guldpalmen, mener Per Juul Carlsen.

- Kvindelige instruktører har vundet næsten samtlige store priser de seneste to år, både internationalt og herhjemme. Så selvom kvinderne plejer at have det svært i Cannes, så kunne det godt ske i år.