Filminstruktøren Gabriel Axel er død

Filminstruktøren Gabriel Axel er død, 95 år. I 1988 vandt han som den første danske instruktør en Oscar for 'Babettes gæstebud'.

Filminstruktøren Gabriel Axel er død, 95 år. I 1988 vandt han som den første danske instruktør en Oscar i kategorien 'bedste udenlandske film' for 'Babettes gæstebud'.

Filminstruktøren Gabriel Axel er død 95 år.

Han instruerede blandt andet 'Babettes Gæstebud', der er bygget på en roman af Karen Blixen.

Filmen indbragte Gabriel Axel en Oscar i 1988, og han var dermed den første danske instruktør, der fik en Oscar.

Lette og populære filmHan debuterede som filminstruktør med 'Altid Ballade' og han fik sit gennembrud med filmatiseringen af Knud Sønderbys 'En kvinde er overflødig'.

Siden blev det til en ujævn række spillefilm ofte i den lette, populære genre - film som 'Flemming og Kvik', 'Det tossede paradis', 'Dyden går amok' og 'Paradis retur'. I 1970'erne instruerede Gabriel Axel et par satiriske folkekomedier om 'Familien Gyldenkål'.

Som skuespiller huskes han nok mest for rollen som Marcel de Sade i filmen 'Jeg – en markis' fra 1967.

Babettes gæstebud 14 år undervejs

I 1970'erne og 1980'erne opholdt Gabriel Axel sig hovedsagelig i Frankrig, hvor han stod bag adskillige teateropsætninger til fransk tv.

I perioden instruerede han også bløde erotiske film i Danmark og Tyskland, mens han kæmpede med langt mere ambitiøse filmprojekter.

Hans kamp for at få lavet "Babettes gæstebud" er legendarisk og et stykke filmhistorie i sig selv. Han præsenterede sit første udkast i 1973, og 14 år senere fik den en begejstret modtagelse på festivalen i Cannes.

Samme år vandt filmen desuden en Oscar i kategorien 'Bedste udenlandske film' og Gabriel Axel takkede for prisen med følgende ord:

- Jeg har denne aften lært, at alt er muligt i vores smukke verden.

DR Nyheder/Ritzau