Filmmand udgiver debutplade efter sin død

Jens Mikkelsen ville kun nå én ting, inden en kræftsygdom tog livet af ham - han ville udgive en plade med kendte sangere. Den er nu udkommet.

Sådan ser coveret på filminstruktør Jens Mikkelsens album ud - ærligt og uden at pakke hovedpersonens skæbne ind. (Foto: Michael Langhoff)

Hvad ville du absolut nå her i livet, hvis du kun havde meget kort tid tilbage?

Filminstruktør Jens Mikkelsen ville for alt i verden lave et album sammen med nogle af sine store musikalske idoler.

Og det nåede han lige inden han døde af lymfekræft i en alder af bare 37 år tilbage i 2009. Siden har andre dog taget over, så albummet kunne blive produceret helt færdigt.

Tirsdag udkom så endelig det usædvanlige debutalbum "Lys" fra den nu afdøde Jens Mikkelsen og på albummet finder man gæsteoptrædener af blandt andre Sort Sol-sanger Steen Jørgensen, Nanna Lüders, Cæcilie Norby og Povl Dissing.

Nok om livet - nu til musikken

Og pladeprojektet var ikke bare for hyggens skyld - det blev nærmest det vigtigste for filminstruktøren helt frem til de sidste dage af hans liv, fortæller hans gode ven, trommeslager Mikkel Hess, der har kendt Jens Mikkelsen siden barndommen i Vejle:

- Da han godt vidste, det var ved at være slut, sagde han til mig "Nu har vi jo været venner altid og burde tale om kærlighed og livet, men helt ærligt, kan vi ikke tale lidt om albummet: Ville det være klamt, hvis der var akustisk guitar på det her nummer", fortæller Mikkel Hess med et smil.

Både til cello og punk

Også guitarist Aske Jacoby har været ind over Jens Mikkelsens pladeprojekt, da han har produceret albummet. Han kendte Jens Mikkelsen gennem sin kone, der var gode venner med filmmanden.

Men faktisk lå musikken Mikkelsen meget mere på sinde end filmverdenen, siger Aske Jacoby:

- Sådan som jeg kendte Jens, så var han ført og fremmest musiker. Han gemte det bare bag at være filminstruktør. Han spillede jo en utroligt masse musik som ung - blandt andet i et punkband og cello i et ungdomssymfoniorkester, siger Aske Jacoby til KulturNyt på P1.

Krævede en kniv for struben

Han opfordrede for fem år siden Jens Mikkelsen til at få sangene fra skuffen udgivet, men det var filmmanden alt for bange for.

- Da der så ikke længere var nogen vej tilbage, så var det jo nu eller aldrig. Og så kunne han ellers nok få fingeren ud. Men for at han turde, så skulle der åbenbart være maksimalt kniv på struben, siger Aske Jacoby.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk