Filmskole-elever 'superglade og lettede' over rektors afgang

Talsmanden for eleverne på Den Danske Filmskole udtrykker taknemmelighed over, at Vinca Wiedemann nu stopper som rektor.

- Vi har stor respekt for, at det har været en supersvær situation for alle - ikke mindst ledelsen, lyder det fra elevernes talsmand oven på rektors afgang. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Der er blevet lavet mistillidserklæringer. Der er blevet protesteret. Og branchen har støttet op.

Eleverne på Den Danske Filmskole har efterhånden længe krævet rektor Vinca Wiedemanns afgang som rektor for skolen, og nu har protesterne båret frugt.

Kulturministeriet har netop oplyst, at Vinca Wiedemann stopper som rektor på Filmskolen.

Det glæder Louis Francisco Charles Vernal, der læser til dokumentarinstruktør på skolen og er talsmand for eleverne.

- Først og fremmest er vi superglade og lettede over, at vi er blevet hørt, og at vi har fået så meget støtte og opbakning fra branchen. Vi havde ikke stået her i dag, hvis det ikke havde været for den støtte, siger han med henvisning til Wiedemanns afgang som rektor.

- Vi er meget taknemmelige. Det er tegn på, at der er blevet lyttet.

Skolen er blevet for akademisk

De seneste uger har ledelsen på skolen været under massiv kritik fra eleverne, der har blokeret skolen. Det skete, efter at den mangeårige leder af dokumentarlinjen på skolen, Arne Bro, blev sendt hjem fra arbejde.

De studerende på Filmskolen har mødt opbakning i deres kritik af ledelsen fra over 800 personer, der har underskrevet en åben støtteerklæring. Blandt underskriverne er navne som Jørgen Leth, Iben Hjejle, Piv Bernth, Niels Arden Oplev og Nikolaj Arcel.

Her peger filmfolkene på, at skolen er blevet for akademisk, hvilket har betydet mere fælles undervisning og færre praktiske øvelser.

- Der har gennem en lang periode været et mistillidsforhold mellem ledelsen og resten af skolen, forklarer elevernes talsmand, Louis Francisco Charles Vernal.

- Vi har forsøgt at løse de problemer gennem dialog, men der er ikke blevet lyttet. Ledelsens visioner for skolen har ikke stemt overens med hverken branchens eller elevernes vision for skolen.

'Situationen på Filmskolen er uholdbar'

Kulturministeriet meddelte i dag, at man nu vil tage konsekvensen af urolighederne.

- Situationen på Filmskolen er uholdbar. Skolen har brug for opbakning fra elever, lærere og branchen. Den opbakning er der desværre ikke længere. Det er både rektor Vinca Wiedemann og Kulturministeriet enige om, udtaler kulturminister Rasmus Prehn.

- Derfor stopper Vinca Wiedemann nu som rektor. Uanset at Vinca Wiedemann har ydet en stor indsats, så må personspørgsmål ikke komme i vejen for Filmskolen og dansk films fremtid. Nu er der brug for, at lærere, elever og ledelse finder sammen om deres skole igen, fortsætter ministeren i pressemeddelelsen.

I den kommende tid håber Louis Francisco Charles Vernal, at der bliver 'plads og arbejdsro' til at planlægge skolens fremtid.

- Der er enormt mange ting, vi stadig skal have styr på. Hvordan skal undervisningen tilrettelægges? Hvem skal være med i den nye bestyrelse? Der er meget, der skal på plads, og det kræver, at de mennesker, der er med i den arbejdsproces, får ro til at arbejde med det.

Vinca Wiedemann siger ifølge en pressemeddelelse fra Filmskolen, at hun har været stolt af den udvikling, som skolen har gennemgået, og at skolen altid vil stå hendes hjerte nær. Derudover har hun ingen kommentarer, oplyser hun til DR.

Kort om Filmskolen

  • Filmskolen blev grundlagt i 1966 og er Danmarks eneste statslige videregående uddannelse inden for film- og tv-produktion.

  • Skolen har været omdrejningspunkt for dansk film og flere danske filmfolk som Lars von Trier og Susanne Bier er uddannet derfra.

  • På filmskolen kan man blive uddannet til instruktør, tonemester, filmfotograf, klipper, manuskriptforfatter og producer.