Find træskostøvlerne frem igen - 70’erne er tilbage

Skal du være med på moden næste efterår, skal du finde de store skjorteflipper og brændte farver frem fra din mors gemmer.

Designers Remix var et af de modehuse, der fokuserede på 70erne under Copenhagen Fashion Week. (Foto: Simon Læssøe © Simon Læssøe/ sils@berlingskemedia.dk)

​70’erne er tilbage.

Det er ifølge flere moderedaktører den altafgørende konklusion på den københavnske modeuge, som i disse dage løber af stablen i hovedstaden.

Der er nemlig en overflod af store skjorteflipper, brændte farver og træskosandaler at finde på catwalkene, hvor designere og modehuse denne uge fremviser deres bud på efterårssæsonens skarpeste mode.

- Et årti, der virkelig dominerer, er helt klart 70’erne. Vi ser det faktisk allerede her til foråret, siger moderedaktør på Børsen, Rikke Agnete Dam.

Lilla, karrygul og bærfarver

Det er særligt det danske modehus Designers Remix med Charlotte Eskildsen ved roret, der har trukket kraftigt på 70’erne som inspiration, siger både Rikke Agnete Dam og Chris Pedersen, der er tidligere chefredaktør på Cover Man og nuværende vært på DRK-programmet ’Modeugen NU’, der bliver sendt hver aften under modeugen.

Ifølge Chris Pedersen bliver den kommende 70’er-mode dog ikke en ren kopi af den originale.

- Når man siger 70’erne, ville man måske kunne tænke trompetbukser og små læderjakker – men det er mere halvfjerdserne i farverne – som eksempelvis lilla og karrygul – der kommer til at dominere, siger han.

Rikke Agnete Dam er enig med Chris Pedersen. Det ifølge hende er netop også i farverne, at der er hentet inspiration i 1970’erne, og særligt brune og knækkede farver dominerer kollektionerne, ligesom bærfarver er fremtrædende hos blandt andet By Malene Birger.

En fantastisk orange sælskindsjakke

Også hos designeren Mark Kenly Domino Tan ser man tydelige træk fra 70’erne, fortæller Rikke Agnete Dam.

- Mark Tan havde helt klart også en stærk inspiration fra 70’erne. Men her var det ikke på en hippie-boho måde, men derimod en lidt mere elegant udgave, siger hun.

Chris Pedersen er stærkt begejstret for netop Mark Kenly Domini Tan, som sidste år vandt Dansk Design Talent- Magasin Prisen, der er den største designpris i Danmark.

- Mark Kenly brugte farver, som man normalt synes er grimme og gyselige, men det fungerede fantastisk alligevel. Samtidig formåede han også at bruge sælskind, som også bliver opfattet som rigtig grimt, men formåede ved at skære sælskindet op i strimler, farve det orange og strikke det sammen igen, at skabe en fantastisk orange, stor jakke. Mark Tanns show var simpelthen så smukt, at man ikke forstår det, siger han.

Blød, brun og bærfarver

Efterårets tilbagevenden til 70’erne betyder også et farvel til 90’ernes oversize-tendens, som har præget modebilledet de seneste sæsoner, fortæller Rikke Agnete Dam.

- Vi se en tilbagevenden til en smallere silhuet, hvor kvindens former er i fokus. Ikke kropsnært og sexet, men lange linjer, for eksempel i form af pencilskirts, siger hun og tilføjer, at efteråret bliver mere feminint end de seneste sæsoner.

Klassisk herremode med afslappet udtryk

Men det er ikke kun kvinderne, der har været på catwalken med modeugen. Og selvom herremoden oftest ikke bevæger sig så hurtigt som kvindernes, så er der nye tendenser til efteråret, fortæller Rikke Agnete Dam.

- Mange mænd tænker, kan jeg nu gå i dobbeltradet?. Men der er helt klart mange dobbeltradede snit på både jakker og frakker – også mere casualt, selvom man normalt forbinder det med en sådan lidt formel stil, siger hun.

Men de dobbeltradede jakker er ikke den eneste klassiske herremode, som har fået en afslappet tur igennem modemaskinen. Også nedtonet og casual tweed var nemlig at finde på catwalken, blandt andet hos Bruunz Bazaar, mens Asger Juel Larsen viste flere eksempler på dobbeltradede jakker.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk