Finsk harme over kritik i dansk tv

Den finske forfatter Sofi Oksanens kritiserede sit hjemland, da hun var gæst i Deadline, og det vækker stor harme i Finland.

Det er ikke let at tømme sig i egen rede, uden det bliver bemærket. Ej heller hvis man gør det i et andet lands tv-program.

Det må den finske forfatter Sofi Oksanen sande, efter at hun rettede en hård kritik af sit hjemland på dansk tv i programmet Deadline 2. sektion på DR2. Ikke mindst de finske mænd får stryg over rygstykkerne af den 32-årige forfatter.

- De finske mænd har ikke noget sprog for følelser, de argumenterer ikke, de slår, lyder det fra den provokerende forfatter

Finsk tradition for vold

Sofi Oksanen er meget opmærksom på volden mod kvinder i Finland, som hun ser som et af landets største problemer. Og både kvinder i velstillede og mindre bemidlede hjem er ramt.

- Det farligste sted for en kvinde i Finland er i hjemmet. Der er form for depression i den finske mentalitet. Jeg mener ikke, at finner er bestemt til at være voldelige mennesker. Men vi har en tradition for vold, siger Sofi Oksanen i Deadline 2. sektion.

På overfladen ser Finland ellers ud til at være nået langt med ligestillingen. 12 ud af 20 ministre er kvinder og den finske statsleder er kvinde. Men udviklingen er ikke nået inden for i de finske hjem, mener Sofi Oksanen.

Bag drømmen lurer vold og brændevin

Den finske drøm er ifølge forfatteren to børn, et parcelhus en golden retriever og en båd. Men bagved lurer de mørkere sider.

- Bag de den finske drøm drikkes der for meget brændevin og udøves meget vold, fortæller Sofi Oksanen.

Kritikken nået til Finland

Hendes kritiske røst af finnerne og deres land er allerede nået til Finland. På det finske dagblad Helsingin Sanomats' hjemmeside raser debatten. Artiklen om Oksanens kritik af Finland har indtil videre medført 538 kommentarer til bare den ene af tre artikler om hendes kritik.

Og det finske public service-mediehus, YLE, har fortalt om Sofi Oksanens kritik af sit hjemland på dansk tv under overskriften: "Sofi Oksanen tegner grimt billede af Finland".

Og det er for så vidt heller ikke helt ved siden af. For som Sofi Oksanen siger på dansk tv:

- Jeg har ikke meget godt at sige om Finland.

FacebookTwitter