Flemming Roses bog får fine anmeldelser

Selv Politikens Tøger Seidenfaden er begejstret for Flemming Roses bog "Tavshedens Tyranni". Anmelderne er enige om, at det er en vigtig bog.

Det er ikke alle bøger, der får den ære, at Udenrigspolitisk Nævn holder et møde kun for at forberede sig på de internationale reaktioner, som bogen eventuelt kan afstedkomme.

Men nu er "Tavshedens Tyranni" også en særlig bog. Flemming Rose - manden som er blevet et hadeikon blandt verdens ekstreme islamister - reflekterer over Muhammedsagen og prøver at finde ud af, hvordan vi skal takle ytringsfrihed i en globaliseret verden, hvor alle synes at kræve hensyn af en eller anden slags.

Og så er de famøse Muhammed-tegninger trykt i bogen som dokumentation..

Etisk bog

Og det slipper han ganske godt fra, mener de danske anmeldere.

Mest begejstret er Berlingske Tidende, der har sat Claes Kastholm Hansen til at anmelde, giver bogen seks ud af seks stjerner.

- Rose har skrevet en i bedste forstand etisk bog. Alle ydes den retfærdighed, de har krav på, alle argumenter vendes og drejes, inden han mod slutningen af bogen stilfærdigt konstaterer, at efter alt, hvad han har oplevet og læst, er han blevet endnu mere overbevist om, at det var rigtigt at offentliggør og forsvare Muhammed-tegningerne, og at der står uhyre vigtige ting på spil, skriver Claes Kastholm Hansen.

Skuffende passage

I Politiiken har chefredaktør Tøger Seidenfaden selv slebet pennen, og giver i sin anmeldelse fire ud af seks hjerter.

- Hele den europæiske regulering af ytringsfriheden, der kommer til udtryk både i de enkelte demokratiers lovgivning og i den europæiske menneskeret, foruden naturligvis i FN-konventionerne, forkaster han. Han foretrækker den amerikanske model, hvor det stort set kun er opfordringer til vold, der er forbudt. I det lys er det skuffende, hvor overfladisk den passage er, hvor han må (bort)forklare, at USA er det sted i den vestlige verden, hvor tegningerne nød mindst sympati og er mindst trykt, skriver Tøger Seidenfaden.

Vigtigt samtidshistorisk dokument

I Ekstrabladet er Hans Engel på linje med Tøger Seidenfaden og giver bogen fire ud af seks stjerner.

- Spændende er hans beskrivelser af tiden som korrespondent i Moskva og mødet med de sovjetiske systemkritikere, der belærte ham om frihedens grundlag og forudsætninger. Flemming Roses bog er et vigtigt samtidshistorisk dokument, skriver Hans Engel.

Så vi alle kan være her

På Jyllands-Posten er det normalt Flemming Rose, der bestemmer, hvem der skal anmelde hvilke bøger, men det er næppe forfatteren selv, der har bedt Leif Davidsen om at bedømme "Tavshedens Tyranni".

- Ved at læse Roses bog, der også er et studie i frygtens anatomi, er man langt bedre i stand til at forstå, hvordan vi er kommet dertil og måske, hvordan vi kommer videre, så vi alle kan være her, skriver Leif Davidsen og giver "Tavshedens Tyranni fem ud af seks stjerner.

FacebookTwitter