Flere kvinder knirker ligesom stjernerne

En hæs, knitrende lyd i stemmen er normal, når man afslutter en sætning. Men der er efterhånden flere kvinder, som knirker konstant, siger ekspert.

Det lyder sexet, når kvinder knirker. Når vi hører kvinder som Kim Kardashian, Britney Spears og Paris Hilton tale med hæse stemmer, er det på mange måder en bekræftelse af deres seksuelle omdømme og image.

Men knirkestemmen har fået en ny betydning ifølge Thea Sejr, forsker i retorik på Københavns Universitet.

Hun har forsket i og skrevet om "vocal fry", som fænomenet hedder på engelsk. I USA mener flere, at tendensen er nedarvet fra superstjernerne.

Kendte udbreder tendens

Thea Sejr mener ikke, at knirkestemmen er opstået hos de kendte, men de har været medvirkende til, at fænomenet er blevet så udbredt, som det er i dag:

- Det er jo ikke popstjerner og kendte, som har fundet på det, men det er blevet udbredt ved tv, film og musik. Det er svært at sige, hvorfor det er opstået, men det er blevet moderne - man har måske set forbilleder gøre det, og så efterligner man det selv. Bevidst eller ubevidst. Som regel er vores stemmebrug ubevidst, siger Thea Sejr i P1 Morgen.

Den urbane og veluddannede kvinde

Men hvad signalerer den knirkende stemme så i dag?

- Det interessante i øjeblikket er, at man er begyndt at se det hos universitetskvinder. Så lige nu symboliserer det også den uformelle, urbane, veluddannede, lidt tilbagelænede kvinde. En som har en god uddannelse, men som ikke er en stræber, forklarer Thea Sejr.

At knirke med stemmen er altså ikke længere forbeholdt sex-bomben, som skal fremstå kælen. Det er ikke nødvendigvis ensbetydende med at være dullet.

Herhjemme bruges den knirkende stemme for eksempel også af kvindelige musikværter:

- Vi hører det rigtig meget i radioen. Jeg har lagt mærke til det hos musikværter. Jeg har set det hos sådan nogle som Sara Frost, Iben Maria Zeuthen og Camilla Jane Lea. Så unge kvindelige radioværter er begyndt at knirke mere, end de gjorde før, siger Thea Sejr.

Det er identitetsopbyggende

Når man knirker med stemmen, er en måde at forstærke og udtrykke sin identitet på. Det er også derfor, at Thea Sejr mener, at man godt kan betegne "vocal fry" som en social tendens.

- Det betyder egentlig bare, at man har set det hos flere og flere, og at det ikke bare indgår i slutningen af en sætning, som man ellers har set hidtil, men det indgår som en del af ens identitetsopbygning.

Selvom der stadig er mange, som synes den knirkende stemme lyder dullet og irriterende, skal vi nok ikke forvente at slippe af med fænomenet lige med det samme.

- Det kommer jo an på, hvem der ellers samler det op. Det er svært at sige, især når der ikke er så mange, der er opmærksomme på det. Vi er ikke særlig mange, der forsker i det og almindelige mennesker kan heller ikke høre det. Så det er svært at sige, hvornår det starter og hvornår det stopper, men mon ikke tendensen varer en fem-ti år.