Flygter fra janteloven herhjemme og jagter drømmen i USA: 'Der er mange, der ender med at brænde ud derovre'

Mange danskere tager afsted og prøver lykken i L.A., men hvordan er det egentlig i drømmenes by?

Hennedub er producer og har skrevet sange til nogle af de største kunstnere i Danmark. Han flyttede til L.A. i 2017 for at jagte sine drømme. (Foto: SAMY KHABTHANI © (c) Ritzau Scanpix)

Brede palmeboulevarder, store armbevægelser og højt til loftet. Los Angeles bliver kaldt drømmenes og mulighedernes by, og det har fem danske musikere benyttet sig af.

Dr.dk har talt med produceren Hennedub og fire andre musikere, sangere og producere, der bor eller har boet i L.A. for at jagte succes og drømme.

Hør om deres erfaringer fra drømmenes by herunder, hvor de fortæller om forskellene på den amerikanske og danske kultur.

1

Viktoria Siff Emelie Hansen: 'Jeg har lidt utrolig meget under janteloven'

Viktoria Siff Emelie Hansen er sanger og vokaltræner og har blandt andet skrevet sange for R&B-sangerinden Alicia Keys. (Foto: PRIVATFOTO)

Du kender hende måske ikke, men Viktoria Siff Emelie Hansen har boet i Los Angeles i snart fem år, og hun har skrevet sange for blandt andre Alicia Keys, Macy Gray og Stanaj.

Viktoria Siff Emelie Hansen blev vokaltræner for det australske band Five Seconds Of Summer i 2015, og da de flyttede til L.A., flyttede hun med. Efterfølgende blev hun signet som sangskriver af producer og rapper Tommy Brown, og hun er blevet hængende siden da.

- Hvis man vil leve af at være sangskriver, så er det i L.A. - det kan ikke blive større. Men det krævede meget at vænne mig til det. Normalt snakker jeg om følelser med dem omkring mig, men det er der ofte ikke plads til. I L.A. tager du ja-hatten på, og så går du i studiet. Den amerikanske drøm er herskende derovre, og du giver ikke op, indtil du har opnået dine drømme.

- Men L.A. har også gjort mig stærk. Man klarer alt i strakt arm i en hård mandeverden uden familie og venner omkring sig.

De nære venner og familie bor nemlig på den anden side af jorden. Og de mennesker, der bor der, er der ofte kun for en kort stund.

- L.A. er det perfekte sted at være, hvis man vil have succes som sangskriver, men der er også et pres og en forventning om, at man producerer gode sange, ellers bliver man ikke inviteret næste gang, siger hun.

Viktoria Siff Emelie Hansen kommer oprindeligt fra Aarhus, og hun føler, at den jyske muld har givet hende en ydmyghed og oprigtighed, som ikke er dominerende i L.A.

- Jeg har lidt utrolig meget under janteloven. Jeg kan huske, at jeg på lærerseminariet sagde, at jeg var god til at synge, og så blev en fyr sur på mig, fordi han syntes, at jeg blærede mig. Men jeg synes sgu, det er okay at stå ved, at man er god til noget. I min opvækst var der bestemt ikke en kultur om, at man ville frem i verden - kun i min nære familie.

Viktoria Siff Emelie Hansen har brugt meget tid på at meditere for at kunne holde til livet i L.A.

- Man lever jo af, at andre skal anerkende dit værd. Det er et enormt usikkert job, fordi man ved aldrig, om det er købt eller solgt - det er nok ikke særlig sundt for kroppen, men man vænner sig til det.

2

Rasmus Mygind Korsby: 'L.A. er en kæmpestor millionby drysset med stjernestøv'

Gruppen Nonsens har arbejdet sammen siden 2012 og laver elektronisk musik. I 2014 spillede de på Roskilde Festival. Gruppen består af Rasmus (th.), Anton (i midten) og Jens (tv.). (© Pressefoto)

Rasmus Mygind Korsby udgør en tredjedel af musikgruppen Nonsens, som du måske kender for sange som 'Unz Unz' eller 'Gutterne', som de har lavet med Spektors. Sammen med sine to venner fra Nonsens, Jens Espersen og Anton Twile Nielsen, flyttede han til L.A. i 2018 for at jagte drømme og skabe et bedre netværk.

Gruppen Nonsens havde været en del i Californien før, men kun på kortere ture. I starten af 2018 sagde de deres jobs op og gik fuldtid på musikken og flyttede til L.A.

- Der er en masse muligheder i USA for dem, der har gåpåmodet og tålmodigheden. L.A. er en kæmpestor millionby drysset med stjernedrys. Den allerførste aften lander vi, og vi har fået vores nye lejlighed i West Hollywod, og vi går ned ad gaden, og pludselig ser vi Paris Hilton sidde i sin bil. Der tænkte vi: "Okay, så er vi sgu kommet til L.A.".

Noget, der især gjorde indtryk på Rasmus Mygind Korsby, var, hvilket pres der ligger på arbejdere i USA.

- Der er ikke noget sikkerhedsnet, der griber én, hvis man bliver syg eller ingen penge tjener - i hvert fald ikke på samme måde som i Danmark. Hvis der er noget, der går galt i USA, så er det individets skyld - og så må man bare tage to jobs i stedet.

Nonsens lever nu heldigvis af deres musik på nu tredje år.

- Konkurrencen er jo vildt hård. Hele grundlaget for vores rejse og musikprojekt var, at det måtte briste eller bære. Og jeg er virkelig glad for, at vi kastede os ud i det, for vi har fået oplevelser og venskaber, jeg ikke ville have været foruden.

Planen var, at Nonsens skulle rejse tilbage i starten af 2020 og fornye deres arbejdsvisum, men så ramte coronavirusset. Så nu bruger gruppen tiden i Danmark på at tænke kreativt, have sessions med danske artister.

3

Morten Ristorp: 'Der er mange, der tager herhen, og der er mange, der brænder ud i det'

Morten Ristorp også kendt som Rissi er producer, komponist og sangskriver. Man kender ham bedst som en del af Lukas Graham-holdet. (Foto: Magnus Larson © Morten Ristorp)

Morten Ristorp er en del af Lukas Graham-holdet som blandt andet sangskriver og producer. Han havde ingen stor drøm om at flytte til udlandet og blive en del af jetsetlivet, men bandets succes tog ham med til L.A.

Da Lukas Graham lavede '7 years'-albummet, fik de en pladekontrakt i USA, og så var det afsted.

- Jeg valgte det ikke selv at flytte til L.A. og kom lidt hertil på Lukas' billet. Jeg føler tit, at folk har en forventning om, at det er sindssygt at bo i L.A., men jeg synes sådan set, at præmisssen er den samme. Vi skrev '7 years' i et studie på Islands Brygge, så det er jo ikke altafgørende for os at være herovre for at lave god musik.

Og Morten Ristorp er heller ikke den, man altid ser på den røde løber. Han bruger tid med sin kæreste og tætte venner og siger tit nej til sociale arrangementer.

- Jeg er nok lidt introvert i byen. I starten var det sjovt med fester, vejret var godt, og vi boede fire drenge sammen i en lejlighed. Men nu er jeg her mest på grund af mit arbejde. Alle sangskrivere er her. I Danmark ville det være umuligt at have to sessions om dagen, men i L.A. er to-tre sessions på ingen måde unormalt.

Og det går stærkt i musikbranchen i LA. For et år siden skrev Morten Ristorp en sang, og for nyligt fik han et opkald om, at den var blevet valgt af Kygo og One Republic.

- Jeg har skrevet sangen på fire timer sammen med mennesker, jeg aldrig havde snakket med før - og jeg har ikke snakket med dem siden. Den er blevet lagt i en pulje og er så blevet valgt, men jeg havde glemt alt om den sang, indtil de ringede mig op. Det er meget professionelt og meget anderledes end i Danmark. Men hvis man køber ind på det, så er det skide sjovt.

Men han har dog et godt råd til dem, der drømmer om en musikkarriere I USA:

- Prøv at se, om du kan slå igennem i Danmark - for hvis ikke du kan det, så bliver det nok svært i L.A. Der er mange, der tager herhen, og der er mange, der brænder ud i det.

4

Jonas Jeberg: 'Det virkede, som om jeg var en del af GTA'

Jonas Jeberg er sangskriver og producer i L.A. Han har skrevet sange for nogle af de største stjerner i verden. (Foto: Frazer Harrison © 2019 Getty Images)

Han har haft en sang som nummer ét på Billboard-listen, skrevet sange for Chris Brown, The Pussycat Dolls og Nicki Minaj, og så er han fra Bornholm. Jonas Jeberg tog springet til L.A. i 2012.

Han kan huske, hvordan L.A. langsomt blev til musikbranchens hjem, som man kender det i dag.

- Da jeg startede herovre, var der egentlig rimelig dødt. Musikbranchens hovedsæde havde førhen været New York, og stille og roligt begyndte flere og flere at flytte til L.A. Og nu kommer næsten alle artister igennem her. Det er et mødepunkt for alle, der gerne vil make it big.

Jonas Jeberg har nu boet med sin familie i L.A. i otte år i sit hus med indbygget studie i garagen.

- Når man sidder i Danmark og skriver sange til danske artister, så er Skandinavien og Europa nok det største, du kan opnå. Men i USA er en artist worldwide - så kan man nå hele verden med sine sange.

Men selvom popstjerner, palmer og penge er blevet en del af den 45-åriges hverdag, så var Jonas Jeberg da imponeret ved sit første møde med L.A.

- De første gange, jeg tog herhen, virkede det som om, jeg var en del af GTA (Grand Theft Auto). Der var store biler, store boulevarder - og det hele var en blanding af trashy og flashy.

Men noget, han synes er fedt ved musikbranchen i L.A., er dens åbenhed.

- Hvis folk har sagt god for én, så er alle egentlig meget åbne. Dér kan jeg godt nogle gange tænke, at folk i Danmark er meget lukkede. Hvis der er et crew, der har haft succes i Danmark, så er det svært at komme ind. Så holder de sig mere for sig selv.

Jonas Jeberg har lavet det her siden 1998, men der gik mange år, før han turde at tage chancen.

- Jeg havde ikke helt troen på mig selv. Jeg tror måske, det er en generel ting i Danmark - at man er bange for at tage det store skridt. Der gør amerikanerne det bare, og så må det bære eller briste.

5

Hennedub: 'De tænker: "Hvad kan du, og hvad kan jeg bruge dig til"'

Bag kunstnernavnet Hennedub er musikproduceren Henrik Wolsing. Han har produceret sange til blandt andet Kesi, Lukas Graham og Citybois, men har også selv været artist. (Foto: SAMY KHABTHANI)

Hennedub kender du nok som ham, der har produceret Kesi og Hans Philips 'Blå himmel', Gillis 'Orale' og Lukas Grahams 'Love songs'. I 2017 flyttede han til L.A. for at prøve sig selv af og se, hvad han havde lyst til.

- Jeg var begyndt at klare mig godt i Danmark, og så fik jeg lyst til at sætte større mål og udfordre mig selv. L.A. er jo et samlingssted for kreative mennesker, som kommer fra alle steder i verden.

Hennedub flyttede til Danmark igen i marts sidste år og endte altså med at bo derovre i to år.

- Det var fedt at komme og dufte succesen. Det er jo en visuel by, som man bliver meget inspireret af at være i. Men noget, man glemmer, er bagsiden med de mange hjemløse. Folk kommer med the american dream i maven. Og mange af dem, der bor på gaden i L.A., er muligvis kommet med samme målsætning som mig og mange af mine venner. Det bliver man mindet om, når man bor derovre, og det er jo også en del af historien.

Den 26-årige producer mærkede også, at folk i L.A. går meget op i ens cv.

- De tænker: "Hvad kan du, og hvad kan jeg bruge dig til". Der er mange mennesker, som er overfladiske og ikke behandler dig allerbedst.

Men Hennedub synes, at man skal man tage derover og prøve det af, hvis man brænder for musikken, for der er meget at lære.

- Du kan komme til at arbejde med de dygtigste mennesker i branchen. Og jeg er blevet meget mere moden, og jeg lærte at arbejde på måder, jeg ikke var vant til. Normalt sidder man i rum med artisten, man skriver sangen til, og så er det nemt at kode, hvilken lyd og tekst man skal have. Men derovre prøvede man flere ting af og eksperimenterede, fordi sangen ofte ikke var til én bestemt artist.

- Det var som at blinddate hver dag i to år. Man får blod på tanden, og så finder man ud af, at det hele er meget tættere, end man tror.

For Hennedub var det fedt at møde sit største idol på gaden og leve i drømmenes by, men han fandt ud af efter lidt tid, at han gerne ville bo i Danmark.

- Jeg savnede den dejlige friske luft i København - den er så grumset derovre. Og så er der nogle typer i LA, som er taget direkte ud af en film, og der bliver ikke lagt fingre mellem deres bedrifter. De har ikke den samme ydmyghed som danskerne.

Facebook
Twitter