'Flygtningestrømme' er årets ord 2015

BAGGRUND: Det blev ordet 'Flygtningestrømme', som løb med titlen som ’Årets ord’ i 2015. Et globalt ord, som er med til at knytte os sammen lødforklaringen fra dommerpanelet.

Årets ord er kåret af Sproglaboratoriet på P1 og valget faldt på ordet 'Flygtningestrømme'. (Foto: © DR Kulturpartnere, Type 1)

Der var hele 326 ord med i opløbet om at blive årets ord, men i sidste ende skulle dommerne finde én vinder.

Det er nu kåret.

Og dommerpanelet fik diskuteret sig frem til, at det er ordet 'Flygtningestrømme', der er årets ord i 2015.

Det er netop blevet offentliggjort i radioprogrammet 'Sproglaboratoriet på P1', der sammen med Dansk Sprognævn står for kåringen.

Kåringen skete foran et publikum i en direkte udsendelse fra Kulturværftet i Helsingør, hvor dommerpanelet i løbet af programmet fik diskuteret sig frem til en liste på tre ord.

Både 'flygtningestrømme', 'deleøkonomi' og 'grænse' var derfor alle tæt på at blive årets ord.

Men i sidste ende var det altså 'flygtningestrømme', der løb med sejren.

I dommerpanelet sad direktør i Dansk Sprognævn, Sabine Sabine Kirchmeier, sprogekspert Line Pedersen og nyhedsvært Erkan Özden fra TV-Avisen.

- Der var mange ord i den gruppe, der beskrev de alvorlige begivenheder, der har været i 2015. Blandt andet migranter og grænser, og altså flygtningestrømme, siger Sabine Kirchmeier.

- Valget faldt på det sidste ord, fordi det genskaber det billede som mange sikkert har på nethinden med de mange flygtninge, der kom gående på motorvejen. Og så er det et ord, der ikke kun dækker Danmark. Det sker også i vores nabolande, så det er med til at knytte os sammen, fortsætter hun.

'Flygtningestrømme' var også en af Sabine Kirschmeiers favoritter, der dog også gerne havde set 'Grænse', som 'Årets ord 2015'.

Det var sprogekspert og kommunikationsrådgiver Line Pedersen, journalist og TV-Avisen-vært Erkan Özden og direktør i Dansk Sprognævn Sabine Kirchmeier, som var dommere i 'Årets Ord 2015' på P1, hvor Helle Solvang var vært. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen, Type 1)

- I løbet af 2015 er vi blevet mere opmærksomme på vores fysiske grænse, men også på vores grænser i forhold til klima og økonomi. Og de unge oplever begrænsninger i forhold til uddannelsesmuligheder. Mange har oplevet en grænse for, hvad vi kan tillade os, siger direktøren for Dansk Sprognævn.

Hvorfor blev det så ikke det ord?

- Det viste sig at blive et lidt for filosofisk ord, så valget faldt på 'Flygtningestrømme', konstaterer Sabine Kirschmeier.

Hun var selv meget glad for ordet grænse, men:

- Det er et ord, der kræver lidt mere. Man skal være filosofisk for at se, hvad det rummer. Mange vil nok tænke på grænsebomme, når de hører ordet, men måske ikke se alt det menneskelige i det. En af de spændende ting ved ordet grænse er, at det opfordrer til kreativitet, fordi det er noget med, at mennesker skal overvinde en grænse, siger Sabine Kirchmeier.

'Fredsring' er årets nye ord

Dansk Sprognævn og P1 kårede også "Årets Nye Ord." Valget faldt på Fredsring.

- Det er et ord, der har noget forsonende og godt i sig. Det er et initiativ, man tager for at vise, at man vil gå imod alt det onde, der er i tiden. Og det er ikke noget, man kan gøre, mens man sidder og gemmer sig bag mobilen. Man er nødt til at være tilstede og tage hinanden i hånden. Det er et godt signal at sende, siger Sabine Kirchmeier.

i 2014 var det ordet 'mobilepay', der blev kåret til årets ord. Til stor glæde for Danske Banks chef for MobilePay-divisionen, Mark Wraa-Hansen.

- Min umiddelbare reaktion er ”hold da op”. Det havde vi absolut ikke forventet, men det er da noget, som vi er superglade for. Det er svært at spå om betydningen af titlen, men jeg kan kun håbe, at det betyder, at vi får endnu flere kunder, end de 1,8 millioner, sagde Mark Wraa-Hansen til DR Kultur i 2014.

2014 var også året hvor dommerpanelet havde hele fire underkategorier, der også skulle kåres mod blot én ekstra kategori i 2015.

Årets vending, Årets nye ord, Årets ghettodanske ord, Årets øv-ord og Årets skønne ord skulle nemlig også findes og her blev vinderne:

  • Årets nye ord: Spornoseksuel

  • Årets ghettodanske ord: Shabab/Shababe

  • Årets øv-ord: Bum

  • Årets skønne ord: søstjernemel

Du kan høre dommerpanelet diskutere sig frem til Årets Ord i dagens udgave af 'Sproglaboratoriet på P1' her.