Før og nu: 10 ting din mobil har gjort nemmere i hverdagen

Mobiltelefonen har gjort mange ting anderledes - og nemmere. Her er 10 ting, der ikke er det samme som i 1994.

Mobiltelefonen har ændret de ting, vi gør, på mange måder. Her er 10 af dem. Fortæl, hvad der er det vigtigste ved mobilen for dig nederst i artiklen.

Du bruger mobiltelefonen hele tiden. Hvis du ikke ser på den lige nu, så kigger du sandsynligvis på den lige om lidt. Måske har du glemt det, men sådan har det ikke altid været.

Der var engang, hvor der ikke fandtes smartphones. Og før det, en tid uden mobiltelefoner overhovedet. Engang, omkring 1995 og før, hvor man ikke lige kunne sms'e sine venner fra hvor som helst, når som helst. Eller tjekke deres seneste Facebook-status for at se, hvad de lavede...

Mennesker kunne godt leve uden, dengang. Tilsyneladende. Men det er på mange blevet nemmere. Meget nemmere. Herunder er bare 10 af de ting, mobiltelefonen har ændret i hverdagen. Hvis har en holdning til, hvad det vigtigste ved mobilen er for dig, så skriv det nederst i artiklen.

1. Når du keder dig

Før: Hvis du var heldig, havde du en ulæst bog i reolen. Eller der var en film i fjerneren. Ellers kunne du spille kryds og bolle. Eller kigge ud af vinduet (nej, der er ingen play-knap på det).

Nu: Du går på Facebook, Snapchat, spiller et spil, ser video, læser nyheder eller e-bøger. Der er næsten for meget at vælge imellem!

2. Når du skal rejse

Før: Du, gik du over på stationen for at få bus- og togplaner. Hvis du ville køre i bil med andre, stillede du dig i vejsiden og tomlede. Farede du vild – så måtte du spørge om vej eller finde et bykort.Nu: Du tjekker Rejseplanen eller en anden transport-app for at finde den bedste afgang. Vil du have et lift, aftaler du det via fx GoMore. Du kan altid se på kort-app’en, hvor du befinder dig.

3. Når du er forsinket

Før: Du stirrede i panisk angst på uret og efter nærmeste telefonboks, mens du fantaserede om de vrede eller triste ansigter, der nu ville møde dig.Nu: Du sender en sms, en messenger-besked eller ringer. Hvis du også beklager på forhånd, er du næsten fri for det, når du når frem.

4. Når du har glemt hvad du skal købe

Før: Åh, var det nu rugbrød eller bind, hun bad dig købe? Du gik hele vejen hjem fra købmanden for at få det opklaret.

Nu: Du ringer bare: - Hey, skat, var det frysefrikadeller, du ville have?

5. Når du er uenig med nogen

Før: I diskuterede eller skændtes, til den ene brød sammen eller gav den anden ret. Eller til det endte i nævekamp.

Nu: I kan vælge mellem at få alle argumenter på bordet eller tjekke Wikipedia med det samme: Men det er i hvert fald bedre at slå fakta op end at slå hinanden.

6. Når du skal spise i udlandet

Før: I gik fra taverna til taverna på jagt efter det der rustikke, hemmelige og lokale spisested. Indtil i gav op og spiste den omgang dybtstegte blæksprutter med blandet salat, som alle åbenart havde på menuen.

Nu: I tjekker Yelp, Tripadvisor eller en af de mange andre rejseguides, der kan lede jer hen til det hemmelige, rustikke spisested, der ellers kun er for de lokale. Og for alle andre med en restaurant-app.

7. Når du ser en smuk solnedgang

Før: Du stod og så på solnedgangen i 10-15 minutter, mens du engang imellem udbrød ”Ih, en smuk solnedgang”. Bagefter gik du hjem og fortalte ”Ih, jeg så en smuk solnedgang”.

Nu: Du ser på solnedgangen i 10-15 sekunder på mobilskærmen, mens du tager billedet lægger filter på. Så deler du den på Instagram med hashtagget #ihensmuksolnedgang

8. Når du vil høre musik

Før: Når David Bowie udgav et nyt album, stod du i kø foran pladebutikken. Til fester hørte du den musik, værten nu engang havde på plade eller bånd.

Nu: Når David Bowie udgiver et nyt album, hører du det på Spotify – og køber evt LP’en over nettet. Til fester afbryder du konstant Taylor Swift-playlisten med partydræberen Blackstar

(© charliebard.com)

9. Når dine venner låner penge

Før: Du skrev ned på en lille krøllet seddel, at Beate lånte 100 kroner af dig til øller. Dagen efter var sedlen, din hukommelse og Beate væk. De 100 kroner ligeså.

Nu: Du siger til Beate, at hun ikke kan låne 100 kroner, men overføre 100 til dig på mobilepay med det samme, inden du giver hende kontanterne.

10. Når du mangler lys

Før: Du famlede rundt i mørket, til du fandt en lyskontakt med hånden - eller brøndhullet med foden …

Nu: Du tager smartphonen frem og slår blitzen til som lommelygte. Derefter skubber du brønddækslet på plads, så der ikke falder flere i.

  • Frederik Bjerre Andersen er redaktør i DR Kultur og fik sin første Siemens-mobil som 19-årig i 1999.

  • Han er vokset op i en tid uden mobiltelefoner, og tilbragte som barn flere timer med at kigge ud af et vindue...