Først var de intet værd. Nu er HCA-bøger solgt for højt beløb

En unik samling af H. C. Andersens 60 førsteudgaver blev her til aften solgt for 620.000 kroner hos Bruun Rasmussen.

En unik samling af H. C. Andersens 60 førsteudgaver blev her til aften solgt for 620.000 kroner hos Bruun Rasmussen. (Foto: DR Fyn © H. C. Andersen skulptur- Odense)

En unik samling af H. C. Andersens 60 førsteudgaver blev her til aften solgt for 620.000 kroner til en passioneret, udenlandsk samler

Hammerslaget faldt hos Bruun Rasmussen, og salgsprisen lå et godt stykke over vurderingen, som lød på mellem 400.000 og 500.000 kroner.

Blandt de 60 bøger, som kan ses her, er den danske forfatters allerførste bog og mest sjældne bog "Gjenfærdet ved Palnatokes Grav. Den udkom i 1822, da H. C. Andersen kun var 17 år gammel.

Ingen succes i 1822

Den er skrevet under pseudonymet Villiam Christian Walter - inspireret af William Shakespeare og Walter Scott, og værket indeholder kimen til det fantasifulde, eventyrlige univers, der siden gjorde H. C. Andersen verdensberømt.

Men bogen var dengang langtfra nogen salgssucces.

Den blev kun sendt til 17 subskribenter, kunne ikke sælges i handlen og er af samme årsag i dag meget sjælden, lyder det fra Bruun Rasmussens Kunstauktioner.

Brugt som indpakningspapir

Restoplaget blev fem år senere forsøgt solgt med et nyt titelblad, men atter uden held. Det er et af disse eksemplarer med nyt titelblad fra 1827, der onsdag aften blev solgt ved hammerslag. Restoplaget endte som indpakningspapir i en købmandsforretning, og bogen er ifølge auktionshuset derfor lige så sjælden på auktion som 1822-udgaven.

Den nu bortauktionerede samlings kerne er H.C. Andersens berømte eventyr, heriblandt en sjælden førsteudgave af Andersens tre første eventyrhæfter, "Eventyr fortalte for Børn" fra 1835.

Det var denne samling med eventyr som "Den Lille Havfrue" og "Kejserens nye Klæder", der banede vejen for H.C. Andersens store litterære betydning.

Bøgerne blev solgt under Bruun Rasmussens internationale juleauktion.

FacebookTwitter