Første anti-semitiske skrift af Hitler er købt

Det originale dokument, hvor Hitler for første gang beskriver sit jødehad og vil udrydde alle jøder, er blevet købt for 800.000 kr. Det er fra 1919.

- Hvad angår Holocaust, findes der ikke et dokument vigtigere end dette.

Så kontant er grundlæggeren og lederen af Simon Wiesenthal Centeret, Rabbi Marvin Hier, i forbindelse med centrets køb af et manuskript, som opfattes som det første, hvor Adolf Hitler giver udtryk for sit ekstreme jødehad. Det skriver New York Times.

Vil udrydde samtlige jøder

Teksten er skrevet allerede i 1919 af den dengang 30-årige Adolf Hitler, og det er kendt som Gemlich-dokumentet.

Over fire sider beskriver Hitler sit had til jøder, og han skriver blandt andet, at en magtfuld regering kan fratage jøder deres rettigheder, men han stopper ikke her.

- Det endelige mål må være en fuldkommen udryddelse af jøderne, skriver Hitler i brevet, der er skrevet på en skrivemaskine, som kun få tyske soldater dengang havde adgang til.

Underskriften er ægte

Netop det faktum fik i 1988 Simon Wiesenthal Centeret til i første omgang at betvivle ægtheden af dokumentet. Men siden er det kommet frem, at den militære enhed, som Hitler var tilknyttet i München, faktisk havde en sådan skrivemaskine. Og nu har Wiesenthal Centeret så købt dokumentet af en privat amerikansk samler for 150.000 dollar (ca. 800.000 kroner), skriver nyhedsbureauet AP.

Mens indholdet er skrevet på maskine er dokumentet skrevet under af Adolf Hitler med håndskrift. En underskrift, hvor de sidste bogstaver falder mod bunden af papiret.

Det fire sider lange dokument blev fundet i et nazi-arkiv nær Nürnberg af den amerikanske soldat William F. Ziegler i de sidste måneder af Anden Verdenskrig. Han solgte senere dokumentet videre til en antikvar, der i både 1988 og 1990 fik undersøgt Hitlers underskrift.

Resultatet af begge undersøgelser var enslydende: Dokumentet er ægte. Det er Adolf Hitlers underskrift.

"Mit vorzueglicher Hochachtung"

Hitler underskrev dokumentet med ordene "Mit vorzueglicher Hochachtung", der løst oversat til dansk betyder: Med højeste agtværdighed (eller: Med venlig hilsen).

Forskere har i længere tid kendt til dokumentet, men det bedst kendte er en kopi, der opbevares i München. Men nu skulle det ægte dokument altså være i Los Angeles i Simon Wiesenthal Center.

Ægtheden af dokumentet bekræftes af historikeren, Othmar Plöckinger, der er ekspert i Hitler-dokumenter og netop nu arbejder med en genudgivelse af Hitlers "Mein Kampf". Han har sammenlignet originalen med kopien i München og siger til New York Times:

- På mange måder er jeg overbevist om, at det her er originalen.

Othmar Plöckinger understreger dog, at der skal flere undersøgelser til, før man med sikkerhed kan afvise, at dokumentet er et falskneri.

Ekstrem grad af umenneskelighed

Centeret planlægger at udstillet det fire sider lange dokument, der er skrevet af Adolf Hitler, på Museum of Tolerance i Los Angeles fra juli.

For som lederen af Simon Wisenthal Centret, Rabbi Marvin Hier, siger om Adolf Hitler.

- Han viste i ekstrem grad, hvor umenneskelig mennesker kan være over for hinanden, fortæller Rabbi Marvin Hier ifølge nyhedsbureauet AP.