For første gang i historien: Transkønnet mand vinder dansk Mr Gay-konkurrence

Transkønnede Niels Jansen blev vinderen af Mr Gay Denmark 2018.

Niels Jansen kort efter han blev kåret som Mr Gay Denmark 2018. (Foto: Pilu Ottosen / Out & About)

Der blev skrevet verdenshistorie, da den årlige Mr Gay Denmark-titel blev uddelt lørdag aften.

Vinderen blev nemlig transkønnede Niels Jansen, og det er første gange nogensinde, at en transmand vinder en national Mr Gay-konkurrence.

- Jeg fatter ikke helt, at jeg rent faktisk har vundet. Det betyder rigtig meget, siger en glad Niels Jansen dagen derpå.

44-årige Niels Jansen valgte for seks og et halvt år siden at springe ud som transkønnet og lever i dag som homoseksuel mand.

Med sin sejr i Mr Gay Denmark håber Niels Jansen, at han kan skabe mere tolerance overfor transkønnede - både blandt heteroseksuelle, men også i det homoseksuelle miljø.

- Jeg har ofte følt mig ensom som transkønnet bøsse, og ikke følt, at jeg passede ind, siger han og fortsætter;

- Mange i homomiljøet har selv oplevet at føle sig anderledes, og jeg tror ikke altid, at vi er gode til at rumme hinanden, fordi vi i forvejen gang på gang selv skal kæmpe for at blive accepteret. Så er der ikke altid overskud til at rumme andres forskelligheder, men jeg vil gerne vise, at der mange måder at være bøsse på - og at det er okay.

Troede ikke selv på sejren

Mr Gay Denmark er en konkurrence for ikke-heteroseksuelle mænd. Konceptet er skåret over en klassisk skønhedskonkurrence, men konkurrencen har i år øget sit fokus på de indre værdier og sat ekstra fokus på blandt andet LGBT-problematikker.

Kåringen fandt sted på natklubben GAY Copenhagen i København og vinderen blev fundet ved hjælp af både stemmer fra offentligheden samt et dommerpanel.

Men netop på grund af den modstand, han tidligere har oplevet i det homoseksuelle miljø, havde Niels Jansen ikke regnet med, at han ville ende øverst på sejrsskamlen lørdag aften.

- Jeg troede faktisk ikke, at folk var klar til det her. Vi transkønnede er endnu ikke nået lige så langt som bøsser og lesbiske, når det kommer til at blive accepteret.

- Transkønnethed er stadig noget, som mange synes er underligt og laver lidt grin med. Jeg er glad for, at jeg med min sejr måske kan være med til at ændre folks holdninger bare en smule.

Danmarks repræsentant ved international finale

Tilbage i 2014 vandt den transkønnede Lou Cutler titlen som Mr. Gay i den amerikanske stat Philadelphia, men Niels Jansen er den første transmand nogensinde, der får æren af at præsentere sit hjemland ved den internationale Mr Gay-finale.

Som vinderen af Mr Gay Denmark skal Niels Jansen nemlig til repræsentere de rød-hvide farver ved konkurrencen Mr Gay Europe 2018, som bliver afholdt i Polen til august.

- Mit udgangspunkt for at stille op i konkurrencen var, at jeg gerne vil ændre på nogle af de ting, jeg selv oplever i mit nærmiljø. Men hvis jeg kan være med til at inspirere folk ude i verden, ville det være helt fantastisk, slutter han.

Facebook
Twitter