For første gang nogensinde er et homopar med i Gift ved første blik: 'Det er dejligt, at flere nu kan føle sig repræsenteret'

Et homoseksuelt par har længe været et ønske for holdet bag den danske udgave af det populære program.

To homoseksuelle mænd bliver smedet sammen i den kommende sæson af 'Gift ved første blik'. (Foto: © GONZALO FUENTES, Scanpix Denmark)

Det er så yndigt at følges ad.

Og når ottende sæson af 'Gift ved første blik' får premiere til august, vil vi for første gang i dansk kontekst få indblik i, hvad der sker, når et homoseksuelt par skal følges ad for rullende kameraer gennem det seks uger lange tv-eksperiment.

Når de vel at mærke er blevet viet uden nogensinde at have mødt hinanden før.

At det i år er lykkedes holdet bag programmet at matche to mænd, glæder redaktør Anna Askov.

- Vi har villet det her i alle årene, og nu er det lykkedes. Det er dejligt, at flere nu kan føle sig repræsenteret i 'Gift ved første blik', siger hun.

I årevis er det blevet påpeget og kritiseret, at der aldrig har været homopar med i programmet. Men årsagen har ganske enkelt været, at der ikke har været nok homoseksuelle, der har meldt sig som deltagere.

Om der er flere homoseksuelle, som har tilmeldt sig i årets udgave af programmet end tidligere, ved Anna Askov ikke. Til gengæld lykkedes det for første gang eksperterne at finde det rigtige match blandt de tilmeldte.

- Vi går ikke på kompromis med noget som helst, og vi har ikke villet matche nogen kun på grund af seksualitet, siger hun.

Eller som 'Gift ved første blik's grand old man, psykolog Gert Martin Hald, formulerer det:

- Der har bare ikke været det potentiale, vi gerne havde set. Det var der så i år.

Det er dog ikke første gang på verdensplan, at et homopar medvirker i programmet. Både i det australske og britiske 'Married at first sight' er par af samme køn blevet matchet.

Andre dealbreakers med homopar

Men hvordan har det så været for Gert Martin Hald, der har matchet par i programmet siden første sæson i 2013, at sætte et par af samme køn sammen?

- Der er faktisk flere ligheder end forskelle ved at matche hetero- og homopar. For i begge tilfælde er det de samme ting, der spiller ind på matches potentiale, for eksempel overensstemmende værdier og kommunikation, siger han.

For første gang har Gert Martin Hald og de andre eksperter skullet matche et par af samme køn. (Foto: © DR Presse/Snowman Productions ApS)

Men der er dog forskelle:

- For eksempel kan der være en tendens til mere seksuelt åbne forhold blandt homoseksuelle mænd end heteroseksuelle mænd.

Han peger også på, at der i matchet mellem et heteropar er andre såkaldte dealbreakers, end det er tilfældet med et homopar.

- Kvinder vil for eksempel gerne have mænd, der er højere end dem selv. Og for de fleste personer i 20'erne og 30'erne kan det også være en dealbreaker, om man vil have børn eller ej.

- Med homoseksuelle mænd er spørgsmålet om børn anderledes. Man er mere tvivlende. For er det overhovedet muligt? Skal man finde en rugemor, skal man selv være biologisk far og så videre, siger Gert Martin Hald.

Derudover har der været en mere lavpraktisk udfordring ved at matche to mænd.

- Det homoseksuelle miljø i København er ikke sindssygt stort, så mange homoseksuelle kender til hinanden. Og vi prøver at sikre, at parret ikke kender hinanden, siger han.

Udsat position som minoritet

En af dem, der glæder sig rigtig meget til at se med, når 'Gift ved første blik' har premiere, er serieekspert Kasper Lundberg. Han har tidligere dissekeret programmet minutiøst i podcasten 'Superfan' med Frederik Dirks Gottlieb.

- Det bliver vildt spændende, for programmet har på godt og ondt været meget leverpostejsagtigt. Det har virket så kedeligt, at man har fundet sjove ting i det små. Som for eksempel, at Michael var en designfreak, fordi han havde to Kay Bojesen-dyr, siger han med henvisning til noget af det, der optog seere og journalister under sidste års sæson.

- Fordi der ikke har været homoseksuelle, muslimer eller andre minoriteter med, er sådanne ting blevet vildt afgørende.

Dog kan der også blive udfordringer ved, at man for første gang har et homopar med, spår Kasper Lundberg:

- Der er risiko for, at når man kun har ét homoseksuelt par at se på, vil man tro, at alle de ting, der er anderledes, kommer af deres homoseksualitet. De kommer automatisk til at repræsentere det homoseksuelle, siger han.

- Derfor er det en udsat position at være minoritet i. Man stikker i øjnene fra starten af, og folk vil føle sig tvunget til at forholde sig til, at de er homoseksuelle med det samme.

Særligt fokus på konflikthåndtering

I år har holdet bag 'Gift ved første blik' haft særligt fokus på konflikthåndtering. Derfor har deltagerne - inden vielsen med den fremmede - været på seminar.

- Tidligere har vi set, at mange af deltagerne har været dårlige til at konflikthåndtere. Og de har haft urealistiske forventninger til sig selv og deres partnere.

- 'Gift ved første blik' er en ramme, hvor man er så presset og stresset, og det er så intensivt, at alting bliver forstærket - inklusiv konflikterne. Så i år har vi gjort noget særligt ud af at forberede dem, siger Gert Martin Hald, der sammen med programmets øvrige eksperter gjorde deltagerne klogere på konflikthåndtering under seminarerne.

Mette og Morten var det eneste af sidste sæsons par, som forblev gift, da eksperimentet sluttede. Nogle måneder efter kameraerne blev slukket, gik de dog hver til sit. (Foto: © DR Presse/Snow Productions)

Sidste år havde holdet bag programmet særligt fokus på seksuel kemi mellem parrene. Dog er ikke et eneste af sidste sæsons par sammen i dag.

- Det er jo skide ærgerligt. Faktum er nok, at 'Gift ved første blik' er en ekstremsport. Man forbinder to mennesker inden for nogle rammer, som er vanskelige at få til at fungere uden hjælp og støtte, siger Gert Martin Hald og fortsætter:

- Måske har vi været dårlige til at matche, eller måske er konflikthåndteringen og de urealistiske forventerninger kommet i spil, så parrene møder væggen.

Om det kommer til at gå bedre med de fem par i den kommende sæson af 'Gift ved første blik', må du vente til august med at få svar på, når ottende sæson får premiere.