Folk fra hele verden skulle have gået med i aflyst parade - men direktør lover: Det bliver stadig det mest betydningsfulde nogensinde

WorldPride i København er tvunget til at skrue ned for aktiviteterne, men det bliver stadig det mest signifikante LGBTI+-event nogensinde i Skandinavien, siger direktør.

Heller ikke i år bliver der mulighed for en stor Pride-parade i København på grund af corona-restriktioner. Her ses et billede fra paraden i 2018. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Coronapandemien har igen fået en stor begivenhed på dansk jord til at nedskalere kraftigt.

For et par uger siden så landets største musikfestivaler sig nødsaget til at aflyse grundet coronarestriktionerne, og nu kommer arrangørerne bag efterårets WorldPride-parade i København med samme melding.

Den farverige parade gennem Københavns gader kan ikke lade sig gøre under de nuværende coronarestriktioner, skriver organisationen Copenhagen21, som både står bag EuroGames og WorldPride-arrangementerne, på sin hjemmeside.

Og det er en kæmpe streg i regningen, lyder det fra organisationsleder Benjamin Hansen.

50.000 deltog og flere hundrede tusinde så på, da Copenhagen Pride-optoget gik gennem Københavns gader i 2019. Her ses paraden på Vesterbrogade.

- Med fem års planlægning i ryggen er vi selvfølgelig enormt skuffede over, at vi ikke kan afholde eventet i fuld skala, siger han og uddyber:

- I samarbejde med vores sikkerhedsfirma ville vi godt kunne planlægge en sikker parade. Men det handler også om, at vi er ansvarlige for alle de mennesker, som, vi ved, ville møde op og se på. Og med ruten, som ender på Rådhuspladsen, ville man kunne forvente at rigtig, rigtig mange mennesker ville gå med og ende samme sted, og det ville ikke være ansvarligt.

WordPride er den internationale pride-udgave, som afholdes hvert andet år i en ny by. I 2019 blev det afholdt i New York, og i 2023 bliver det afholdt i Sydney.

Det var forventet, at mellem 50.000-60.000 mennesker ville gå i selve paraden, mens flere hundrede tusinde mennesker ville stå på ruten i Københavns gader.

Største LGBTI+-event i Skandinavien

Selvom den store WorldPride-parade bliver aflyst, så er det vigtigt for Benjamin Hansen at understrege, at der ikke er tale om en aflysning af WorldPride-arrangementet og sportsarrangementet EuroGames, som finder sted fra 12.-22. august i København og Malmø.

Arrangementerne rundt om i byen bliver i stedet flere, dog med færre deltagere. Eksempelvis bliver 35.000 feststemte mennesker på Rådhuspladsen ændret til maksimalt 5.000 siddende gæster, som kan nyde livestreamede koncerter.

- Man kan stadig opleve akustisk musik, talks og debatter. Vi vil stadig afholde en demokratifestival, som minder om Folkemødet på Bornholm, og mange andre arrangementer over mange dage, som også kommer til at foregå virtuelt, så vores budskab kan nå ud til alle dem, som ikke kan rejse til København.

- Det vil stadig blive den mest signifikante LGBTI+-event nogensinde i Skandinavien på trods af, at vi ikke kan samle folk i en kæmpestor parade, siger Benjamin Hansen.

Der var masser af regnbueflag og glimmer langs ruten til Pride-optoget i 2019. Og både gamle og de allermindste var mødt talstærkt op.

Forventede op mod en million mennesker

Havde coronapandemien ikke hærget Danmark og resten af verden, havde dette års Pride-arrangement set markant anderledes ud.

Arbejdet med at få det store LGBTI+-arrangement til København begyndte, da Copenhagen Pride ville være vært for WorldPride, og LGBTI+-idrætsklubben Pan Idræt ville være vært for EuroGames.

De to organisationer gik derfor sammen og dannede organisationen Copenhagen2021, som sendte et bud afsted om at afholde de to store begivenheder samtidig.

I 2017 vandt København retten til både at afholde pridefestivalen WorldPride og sportseventet EuroGames, hvilket aldrig er sket før.

Det fik turistorganisationen Wonderful Copenhagen til at vurdere, at kæmpeeventet ville kunne tiltrække op mod en million mennesker.

Men virkeligheden er nu en anden, og derfor bliver dette års arrangement en del mindre end arrangøren havde håbet på.

- Vi er meget glade over, at vi ikke er blevet nødt til at aflyse fuldstændigt. Vi har fundet løsninger på alle vores events, så vi tilpasser dem til coronarestriktionerne, lyder det fra Benjamin Hansen.

WorldPride og EuroGames finder sted i København og Malmø fra den 12.-22. august.

Det sker i stedet

 • WorldPride Parade i København er blevet annulleret og erstattet af en række aktivistiske WorldPride Protest Walks, der finder sted under hele arrangementet. Detaljer om ruter, tidspunkter og datoer offentliggøres i juni.

 • WorldPride-scenen på Rådhuspladsen er flyttet til en indendørs koncertsal, som man skal købe billetter til. Detaljer om forestillinger og billetter offentliggøres i juni.

 • Et antal nye WorldPride-spillesteder tilføjes over hele byen, hver med en kapacitet på op til 500 mennesker.

 • Et WorldPride-udsigtsområde for op til 5.000 billetgæster vil blive installeret i en park, hvorfra live-stream af koncerterne kan ses. Der vil være bar- og toiletfaciliteter.

 • WorldPride Square på Rådhuspladsen bliver et mødested og omdrejningspunkt med en markedsplads og andre aktiviteter.

 • Åbnings- og afslutningsceremonierne flyttes til et indendørs koncertsted.

 • EuroGames

 • Der er ingen ændringer i de 29 sportsturneringer, og tilmeldingen er åben indtil den 12. juli.

 • Åbnings- og afslutningsceremonierne flyttes til et indendørs koncertsted. Alle detaljer offentliggøres i juni.

 • The Proud Mile - en del af åbningsceremonien - arrangeres i grupper på 500 deltagere.

 • På Sports Village på Islands Brygge fjernes scenen, men alle andre planer forbliver de samme.

 • Et andet Sports Village-område tilføjes.

 • Sportslederkonferencen er upåvirket.

 • Kunst og kultur

 • Fluid Festival udvides til at overtage mere plads ud over Gammel Strand, så pladserne ikke bliver overfyldte.

 • Huset 2021 - Front Yard ved Nybrogade vil være indhegnet og have en maksimal kapacitet på 270 mennesker.

 • Rainbow Children @ BLOX og Arcadia sætter grænse for antal besøgende.

 • Eksterne begivenheder fra vores kulturelle partnere er ikke berørt af denne meddelelse, men vil følge regeringens begrænsninger for antallet af deltagere.

 • Menneskerettigheder

 • Demokratifestivalen 1: 1 på Kvægtorvet, Øksnehallen, har en maksimal kapacitet på 500 personer.

 • Alle andre begivenheder i Menneskerettighedsforum er upåvirket.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk