Forbudt i Eurovision: Grand Prix-vindere tvunget til at ændre i optræden

De danske Grand Prix-vindere Reddi får ikke lov til at spille live, når de til maj skal repræsentere Danmark ved Eurovision.

Reddi vandt lørdag Dansk Melodi Grand Prix 2022 med sangen 'The Show'. (Foto: Bo Amstrup © Ritzau Scanpix)

Der blev tæsket på guitaren og hamret på trommesættet, da gruppen Reddi lørdag aften vandt Dansk Melodi Grand Prix 2022.

Her spillede bandet nemlig selv live på alle instrumenterne under deres vinderoptræden.

Men dén går ikke, når kvartetten til maj skal repræsentere Danmark ved årets Eurovision.

Her skal al musik nemlig være indspillet på forhånd, og det er strengt forbudt at spille instrumenter live på scenen.

Derfor er Reddi nu tvunget til at ændre i det sceneshow, der førte dem til sejren i lørdagens danske Grand Prix-finale. Instrumenterne kan de beholde, men de bliver altså ikke tilsluttet strøm.

- Det er jo lidt synd, for vi ville virkelig gerne have spillet live til Eurovision, men sådan fungerer reglerne jo ikke. Men vi er glade for, at vi gerne må spille live her i det danske Grand Prix, lyder det fra Ida Bergkvist, der spiller bas i Reddi.

Se Reddi synge - og spille - vindersangen 'The Show' her:

I den danske Grand Prix-finale spillede Reddi altså selv alle instrumenter live, og det ærgrer bandets trommeslager, Ihan Haydar, at det samme ikke kan lade sig gøre til den internationale konkurrence, da netop det at spille live er en stor del af gruppens dna.

- Jeg vil gerne vise, at piger også kan spille musik. Det er det, jeg er så stolt over med Reddi. Vi vil selv, og vi kan selv. Musikverdenen er meget mandsdomineret, så det er vigtigt for os at vise, at vi er kvinder, der spiller vores eget musik, siger hun og fortsætter:

- Derfor er det lidt nederen, at det er playback til Eurovision. Vi synger selvfølgelig stadig live og må også gerne have instrumenter med på scenen, men det er jo ærgerligt, vi ikke kan spille på dem live, siger Ihan Haydar, der tidligere har hittet stort som en del af bandet Liga.

- Men det kan også være, vi ændrer lidt i showet til den tid. Det ved vi ikke endnu, tilføjer hun.

Reddi vandt den danske Grand Prix-finale med 37 procent af aftenens stemmer. (Foto: Bo Amstrup © Ritzau Scanpix)

Kan slappe mere af på scenen

Reglen, der foreskriver, at al musik skal være indspillet på forhånd ved Eurovision, skyldes blandt andet, at det med blot 30-40 sekunder mellem hvert lands optræden ikke er muligt for produktionsfolkene at tilslutte liveinstrumenter på scenen under de store Eurovision-shows.

Instrumenter er dog fortsat tilladt på scenen, men musikerne "mimer" altså til et forhåndsoptaget track.

- Jeg forstår godt, hvorfor man gør det, for der er mange lande, der skal igennem, siger Ihan Haydar, der da også kan se fordele i, at instrumenterne ikke er live:

- Vi kan slappe lidt mere af, når det ikke er live. Jeg har været lidt nervøs i det danske Grand Prix, for når du spiller trommer live, opdager folk ret let, hvis du laver en fejl. Men det gør det naturligvis også lidt spændende, tilføjer hun med et grin.

Gennem årene har reglen om de forhåndsindspillede instrumenter åbnet porten for mange kreative - og mere eller mindre heldige - bud på alternative "instrumenter".

Under sin vinderoptræden ved Eurovision-finalen i 2005 "spillede" den græske sangerinde Helena Paparizou for eksempel på et stort "strengeinstrument" gemt i en af dansernes kostumer.

I 2015 valgte den østrigske gruppe The Makemakes at sætte ild til det klaver, forsangeren sad placeret ved, under bandets optræden. Hvordan den fyrige optræden havde lydt, hvis der også skulle spilles på klaveret, er ikke godt at vide.

Græske Helena Paparizou "spiller" på strenge under en prøve forud for Eurovision 2005 - en konkurrence, hun i øvrigt vandt med nummeret 'My Number One'. (Foto: Sean Gallup © Getty Images)

Grand Prix-boss er ikke bekymret

Der bliver dog hverken behov for ild eller menneskelige strengeinstrumenter, for at Reddi får succes ved årets Eurovision, der i år afholdes i den italienske storby Torino.

Det mener DR's Grand Prix-boss, Erik Struve Hansen, der ikke frygter, at manglen på livemusik kommer til at spænde ben, når Reddi og 'The Show' skal repræsentere Danmark ved den store musikkonkurrence.

- Jeg er helt sikker på, de nok skal fyre den lige så meget af på Eurovision-scenen, selvom de ikke kan spille på deres instrumenter, siger Erik Struve Hansen, der til daglig er chef for afdelingen Bred Kultur & Fakta i DR, der har ansvaret for det danske Melodi Grand Prix.

- Siggy (Savery, forsanger i Reddi, red.) er en fuldstændig fremragende sangerinde, og jeg var blæst bagover af, hvor godt hun sang live i aften. Og den vokal har vi jo stadig med os i Torino, siger Erik Struve Hansen og tilføjer:

- Og så tror jeg godt, tv-seerne kan se, at de er et rigtigt band, selvom de ikke spiller live, for Reddi emmer bare af at være en flok vildt dygtige musikere, der virkelig kan deres kram.

I alt 40 lande deltager i årets Eurovision, der afholdes til maj. Danmark deltager i årets første semifinale, der finder sted den 10. maj. Her skal Reddi forsøge at synge Danmark videre til den store Eurovision-finale, der ruller over skærmen den 14. maj.

Der blev spillet på både bas, guitar, klaver og trommer, da Reddi sejrede ved Dansk Melodi Grand Prix 2022. (Foto: Bo Amstrup © Ritzau Scanpix)