Forbudt for mænd: 28-årige Anna vil have kvinder til at sidde med spredte ben i sine stole

Udlandet er vilde med den danske designer Anna Aagaard Jensen og hendes kvinde-stole.

Anna Aagaard Jensen vil med sine skulpturelle stole få kvinder til at tænke over, hvordan de sidder. Faktisk er de kun tiltænkt kvinder - mænd må finde et andet sted at sidde. (© Anna Aagaard Jensen)

Har du nogensinde tænkt over, hvordan du sidder på en stol? Og har du i den forbindelse tænkt på, hvordan mænd og kvinder ofte sidder meget forskelligt?

Det har den danske designer Anna Aagaard Jensen. Så meget, at hun har skabt nogle fyldige, lyserøde stole, der lige nu vækker både begejstring og skepsis i udlandet.

Stolene skal nemlig gøre op med siddende kvinders krydsede ben og få flere kvinder til at kræve deres plads ved at sidde med spredte ben – sådan som man tit ser det hos mænd.

Prøver man en af stolene, vil man nemlig hurtigt opdage, at det er umuligt at sidde med benene over kors i den.

- Når man kigger på kvinder, har vi ofte tendens til at skrumpe os sammen og sidde med benene over kors. Vi åbner ikke op for skulderpartiet og sidder også tit diagonalt, siger Anna Aagaard Jensen og tilføjer:

- Så med de her stole vil jeg gerne give kvinder et skub til at turde tage noget mere plads i det offentlige rum.

Her ses tre af Anna Aagaard Jensens skulpturelle stole. (Foto: © Iris Rijskamp, Design Academy Eindhoven)

Kun kvinder må sidde i Annas stole

Lige nu udstilles en af Anna Aagaard Jensens skulpturelle stole i Paris, og fra på onsdag kan man opleve fem af hendes stole på Art Los Angeles Contemporary i Los Angeles.

Og lige meget, hvor de står, opfordrer Anna Aagaard Jensen kvinder til at prøve at sidde i stolene. Mænd må derimod nøjes med at kigge på dem, og det er ikke faldet i god jord hos alle.

Hos Utrecht Central Museum, der netop har købt den største af stolene, er det ligefrem skrevet ind i kontrakten, at det kun er kvinder, der må sidde i den. Personalet skal derfor stoppe mænd i at kravle op på stolene.

- Overordnet er det gået rigtig godt, men jeg har da haft nogle mænd, hvor jeg måtte tage en samtale om det med dem. De syntes, at jeg bruger diskriminering mod dem, fortæller Anna Aagaard Jensen.

Anna Aagaard Jensen, der er opvokset i Esbjerg, bor for tiden i Holland, hvor hun også har en mastergrad fra Design Academy Eindhoven. (© Anna Aagaard Jensen)

Flere har for eksempel påpeget over for den danske designer, at mænd fra naturens side har 'noget mellem benene, der kræver luft', men det ændrer ikke ved, at Anna Aagaard Jensen gerne vil bryde med normen.

- Der er noget seksuelt magt over det, når kvinder sidder med spredte ben, og det tager jo noget plads i det offentlige rum. Vi ser det meget hos mænd, men vi kvinder er jo opdraget til at agere på en anden måde, siger hun.

Skulderklap i udlandet

28-årige Anna Aagaard Jensen kalder sin serie af stole for 'A Basic Instinct' og fik da også idéen til dem, da hun så filmen 'Iskoldt begær' fra 1992 – den hedder nemlig 'Basic Instinct' på engelsk.

Filmen indeholder en kendt scene, hvor skuespiller Sharon Stone skifter stilling på en stol og ved samme lejlighed spreder benene og får afsløret, at hun faktisk ikke har underbukser på. Det var netop den scene, der satte tankerne i gang hos designeren.

Og trods enkelte rynkede bryn har Anna Aagaard Jensen mest af alt fået skulderklap for sine stole.

- Jeg kan godt forstå, hvis nogen synes, at det er lidt ubehageligt at sidde i mine stole til at starte med. Men man vænner sig hurtigt til det, siger folk til mig, og så kommer smilet frem, fortæller Anna Aagaard Jensen. (Foto: © Anna Aagaard Jensen, Anna Aagaard Jensen)

For eksempel kårede det internationale designmagasin Dezeen danskerens stole til et af de ti bedste møbeldesigns i 2018, og det hollandske dagblad NRC Handelsblad kårede hende til årets mest spirende designtalent. Senere på året er danskeren tilmed sikret udstillinger i både Belgien og Italien.

Den stigende interesse for værkerne glæder Anna Aagaard Jensen, der for tiden bor i Holland, hvor hun har læst en mastergrad hos Design Academy Eindhoven.

- Jeg skal lige vænne mig til opmærksomheden. Men hvis jeg trækker mig selv ud af ligningen, er det superfedt, at stolene får så meget opmærksomhed. Mest af alt håber jeg jo bare at give noget til debatten om køn, siger hun.