'Forbudt for mænd'-stole skaber voldsom debat: Usmageligt! Irriterende! Latterligt!

En særlig stol har bragt følelserne i kog på nettet. Kunstneren bag tager postyret med ophøjet ro.

Omdrejningspunktet for en skoldhed debat: Én af Anna Aagaard Jensens skulpturelle stole. (© Anna Aagaard Jensen)

- Personligt sidder jeg med spredte ben for ikke at smadre mine nosser. Vidste ikke, at kvinder havde sådan nogle.

- Lad nu mænd sidde og lufte bollerne lidt. Det må de gerne.

- Idiotisk symbolfeminisme som ikke bidrager til noget positivt.

Det er væltet ind med kommentarer på DR Nyheders Facebook-side i kølvandet på historien om Anna Aagaard Jensens lyserøde kvindestole.

Stolene skal gøre op med siddende kvinders krydsede ben og få flere kvinder til at kræve deres plads ved at sidde med spredte ben – sådan som man tit ser det hos mænd.

Men det budskab har ikke vakt genklag hos brugerne på nettet.

Facebook-siden bliver stolene derimod kaldt blandt andet 'usmagelige', 'irriterende' og 'latterlige'.

Mange peger desuden på, at mænd sidder med spredte ben af... Ja, skal vi sige biologiske årsager.

Andre mener, at det er umuligt at sidde i stolen iført pencilskirt, mens flere kalder budskabet bag stolene for en gang 'ideologisk vrøvl og vås'.

Kunstner: Jeg har intet imod mænds kropssprog

Selv tager Anna Aagaard Jensen al postyret med ophøjet ro.

- Det påvirker mig ikke så synderligt meget. Jeg er selvfølgelig altid åben for konstruktiv kritik og en god debat, men når vi kommer ud over dette, så bliver det svært at have an saglig diskussion, siger hun.

Hun pointerer, at stolene - som det kun er kvinder, der må sidde i - ikke skal ses som et angreb på manden.

- Jeg har intet imod mænds kropssprog, eller at de sidder åbent og fylder, tværtimod.

- Jeg ønsker derimod, at kvinder føler, at de kan gøre det samme. Jeg ønsker, at vi som kvinder kan smide nogle normer og restriktioner fra os og føle, at vi på samme måde kan tage plads i det offentlige rum.

Anna Aagaard Jensen bor for tiden i Holland, hvor hun har en mastergrad fra Design Academy Eindhoven. Hun er opvokset i Esbjerg. (© Anna Aagaard Jensen)

Forsker: Stolene minder os om ulighed mellem kønnene

Og spørger man museumsinspektør på Kvindemuseet Julie Rokkjær Birch er der da også en hel åbenlys forklaring på, at stolene har bragt folks sind i kog på nettet.

- Debat om køn og ligestilling er jo generelt et emne, som er præget af berøringsangst og modstand. Men i dette tilfælde er reaktionerne nok især udledt af designerens direkte forbud: At mænd ikke må sidde i stolene.

- Det bliver fri ammunition til kritikerne, som så får anledning til at sige, at hun diskriminerer.

Julie Rokkjær Birch mener også, at stolene - inklusiv forbuddet mod, at mænd må sidde i dem - minder os om, at der stadig er stor ulighed mellem kønnene.

- I Danmark går vi jo rundt i sådan en drømmefortælling om, at vi er verdens mest ligestillede land, og at vi ligesom er 'ovre det kapitel'. Og vi kan ikke lide at blive mindet om, at der faktisk stadig er masser af ulighed mellem kønnene – og at der snakkes om andre køn end mand og kvinde.

- Jeg tror, det virker irriterende for ret mange mennesker. Men Danmark ligger nummer 14 i verden, når det kommer til ligestilling – i 2014 lå vi nummer fem.

- Og det er jo irriterende, når sådan én som mig minder om den slags.

Det internationale designmagasin Dezeen kårede sidste år Anna Aagaard Jensens stole til et af årets ti bedste møbeldesigns, mens det hollandske dagblad NRC Handelsblad kårede hende til årets mest spirende designtalent.

Facebook
Twitter