Forening mod spiseforstyrrelser om Cover-billede: Det er fuldstændig usmageligt

En ultratynd model i Cover seneste nummer får Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade til at rase. Cover har skudt sig selv i foden, og redaktøren burde få et nyt job, siger generalsekretær.

Generalsekretæren for Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade mener, at redaktøren for Cover bør finde et nyt job, efter at magasinet har bragt billedet af en ultratynd model.

Billedet af en ultratynd model i det seneste nummer af Cover får Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade til at kritisere det danske modemagasin.

- Det er fuldstændig usmageligt. Det virker som ren provokation, tankeløshed eller direkte dumhed at vise sådan et billede, siger Steen Andersen, der er generalsekretær i foreningen.

Han har svært ved at vurdere, om kvinden er syg eller lider af en spiseforstyrrelse, men han siger, at det på ingen måde er etisk i orden, at et modemagasin bringer sådan et billede til en modereportage. Kun hvis bladet lavede en artikel om spiseforstyrrelser, ville billedet have et formål, mener Steen Andersen.

Har ikke set noget værre i dansk modemagasin

Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade har sammen med Københavns Kommune og modebranchen udarbejdet et modecharter og sundhedstjek af fotomodeller for at undgå alt for tynde modeller. Men valget af billedet viser, at der stadig sidder nogle mennesker i modebranchen, som ikke ved, hvilket signal de sender, mener han.

- Jeg kan ikke huske, at jeg har set noget værre i et dansk modemagasin. Det er skræmmende. Og det viser, at alt det arbejde, vi har lavet sammen med modelbranchen, fuldstændig preller af, siger han og fortsætter.

- Jeg tror, Cover har skudt sig selv i foden ved at bringe sådan et billede. Stort set alle kan se, at det ikke er et mål at gå efter, og de har provokeret en masse mennesker. Redaktøren burde finde sig et andet job, siger Steen Andersen, som fortæller, at landsforeningen allerede har modtaget flere henvendelser fra pårørende til spiseforstyrrede.

Forening: Cover udstiller en syg pige

Selv om han er forarget over billedet, så vurderer han ikke, at et enkeltstående billede som dette vil have store konsekvenser for spiseforstyrrede. Kun hvis unge mennesker igen og igen støder på ultratynde modeller, kan det føre til et skråplan.

Samtidig mener han, at Cover udstiller pigen, der for de fleste virker som et sygt menneske.

- Cover burde sige undskyld på næste forside. De har ikke tænkt over, at billedet provokerer en masse mennesker, forældre til børn med spiseforstyrrelser og dem, der kæmper med spiseforstyrrelser, siger Steen Andersen.

Billedet har allerede ført til en storm af kritik på de sociale medier. Her bliver billedet kaldt "klamt" og "vanvittigt".

DR Kultur forsøger at få en kommentar fra Cover, men magasinet har endnu ikke vendt tilbage.