Forfatter: Crowdfunding giver mig et vigtigt forhold til læserne

Forfatteren finansierede sin bog om familiens vildmarkseventyr gennem crowdfunding, og hun er glad for kontakten til læserne.

Ud over at skrive bøger har Andrea Hejlskov en blog, en facebookside og en instagramprofil, som hun bruger til at fortælle sine læsere om livet i skoven i Värmland i det nordlige Sverige.

Flere og flere kunstnere herhjemme gør brug af metoden 'crowdfunding' til at rejse penge til kunstprojekter. Kunstnere opfordrer private personer til at støtte små og store projekter ved at give penge gennem særlige crowdfunding-hjemmesider.

Crowdfunding er en slags markedsføring, som kunstneren selv står for, især gennem sociale medier. Men det er på ingen måde nogen let adgang til penge, fortæller Michael Eis, der er stifter af Danmarks største crowdfundinghjemmeside, booomerang.dk. og af Dansk Crowfundingforening.

- Der er mange, der tror, at det her er tæt på gratis penge, men det er en fejl. Det er hårdt arbejde fra morgen til aften, og man skal være villig til at spytte blod for at få det til at fungere. Men når det lykkes, er det en ekstra stor fornøjelse, fortæller han i P1 Morgen.

Selv om crowdfunding endnu ikke er så stort herhjemme som i flere steder i udlandet, så er det noget, som de seneste år har bredt sig fra musikerverden til også at være noget, forfattere benytter sig af for at finansiere deres bogprojekter.

Flyttede ud i en skov – og ville skrive om det

En af dem, som gerne ville skrive en bog, men som ikke havde økonomi til det, er forfatter og foredragsholder Andrea Hejlskov.

Hun samlede via crowdfunding penge nok sammen til at skrive en bog, der handler om at sige sit job op, smide sine ting ud og flytte med mand og børn langt op i de svenske skove.

Andrea Hejlskov med hendes mand og børn efter et gør-det-selv-bryllup på et hemmeligt sted i den svenske skov (kilde: andreahejlskov.com)

En læser opfordrede hende til at oprette en crowdfunding som et slags arbejdslegat, fordi han gerne ville læse om hendes projekt. Og det det gjorde hun.

- Det var en helt vild oplevelse de første par timer og sidde og se, at der bare klikkede penge ind, fortæller Andrea Hejlskov i P1 Morgen.

Holder gryden i kog på de sociale medier

Det er lykkedes Andrea Hejlskov at samle 50.000 kroner ind via crowdfunding. Men det har taget tid, og det var hårdt arbejde de første måneder.

Dels skulle hun fortælle folk, hvad hele crowdfunding-tanken gik ud på. Og så skulle hun ’holde gryden i kog’, som hun selv siger.

- Jeg lavede videoer heroppe fra vildmarken, jeg lavede en masse opdateringer på sociale medier og postede en masse billeder heroppefra, jeg prøvede at engagere folk, gik i debat og dialog omkring en masse ting, fortæller hun fra Värmland, hvor hun stadig bor.

- Det krævede et stort fokus og opmærksomhed på mine læsere, og det var jeg jo ikke vant til, fordi jeg bare sad og kukkelurede oppe i hytten.

Skrev bogen hurtigt

Men det, at der var så direkte en kontakt til læserne, har også betydet noget for Andrea Hejlskovs måde at skrive på.

I modsætning til tidligere bøger, der har været et par år undervejs, så blev den crowdfundede bog om det første år af familiens ødemarkseventyr skrevet på bare to-tre måneder.

- Det gav den der oplevelse af, at der er nogen, der sidder og venter på denne bog, så nu ville jeg gerne skrive den færdig.

- Og så gav det også den der følelse af, at man ikke sidder i sit eget lille indadvendte rum som forfatter. Det er en bevidsthedsmæssig ting, som er svær at sætte ord på.

God oplevelse at kende læserne

Umiddelbart er crowdfunding en praktisk og økonomisk løsning, når man gerne vil i gang med et kunstnerisk projekt, men ikke har råd.

Men Andrea Hejlskov er overrasket over, hvor stor en oplevelse det også har været følelsesmæssigt at vide, at der rent faktisk er nogen, der gider læse det, hun skriver.

- Det har faktisk overrasket mig rigtig meget, hvor meget det har betydet at få en relation til sine læsere. Som forfatter er man jo ikke vant til at kunne sætte ansigt på sine læsere, så det var faktisk en rigtig god oplevelse.

Lille aberdabei

Her to år efter projektet med bogen mærker hun stadig, at hun har mange støtter ude blandt læserne, blandt andet fordi folk efterspørger hendes foredrag på de lokale biblioteker.

Men selv om hendes første crowdfundede bog er blevet, lige som hun vil have den, er Andrea Hejlskov bevidst om, at det ikke er helt problemfrit, at der er så kort afstand mellem læseren med pengene og hende som kunstner.

- Der er et problem omkring poplularitetskultur. Hvis jeg gerne vil samle ind, skal jeg så skrive noget, folk gerne vil læse? Det er i hvert fald en ting, jeg er opmærksom på, siger hun.

Nu kan man også abonnere på Andrea Hejlskov

Ud over crowdfunding finansierer Andrea Hejlskov forfatterarbejdet, der også indebærer at fortælle om livet i vildmarken på sociale medier, gennem den relativt nystartede patreon.com.

Her kan folk abonnere på musikere eller forfattere, som de gerne vil støtte, eksempelvis med 20 kroner månedligt.

- Det har jeg store forhåbninger til, og jeg får allerede 700 kroner om måneden, fortæller hun.

På Kulturmødet på Mors, der begynder i dag, er et af de emner, der skal debatteres, netop crowdfunding og hvordan det påvirker kunsten.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk