Forfatter i angreb på børnebogsbranchen

Børnebogsbranchen er styret af kvinder, der udøver en form for skjult censur overfor maskuline værdier, mener forfatter og debattør Bertill Nordahl.

Hele børnebogsbranchen er styret af kvinder, der udøver en form for skjult censur overfor maskuline værdier.

Det mener forfatter og kønsdebattør Bertill Nordahl.

Han reagerer på DR Fyns historie fra i går, hvor en professor i børnelitteratur kritiserede bibliotekerne for at holde drengene udenfor.

Bøger på pigernes præmisser

Børnebibliotekerne er indrettet på pigernes præmisser, sagde professor emeritus Torben Weinrich.

I dag går forfatter Bertill Nordahl et skridt videre og kritiserer hele børnebogsbranchen for at være domineret af kvinder, der ikke aner hvad drenge vil læse.

- Den verden, der er omkring børne- og ungdomsbøger, er en kvindeverden. Der er flest kvinder, der skriver til børn, på forlagene er redaktørerne kvinder, og derude, hvor bøgerne lander, på børnebibliotekerne, der er ni ud af ti bibliotekarer kvinder. Det vil sige at det er en kvindelig verden, og når man skal vurdere, hvilke bøger, der er gode, og skal købes, så kommer der hurtigt nogle kvindelige normer ned over vurderingerne, siger Bertill Nordahl.

Afhængig af de kvindelige købere

Forfatteren mener, at hele branchen er så gennemsyret af en kvindelig tankegang, at det ikke er mærkeligt, hvis man som forfatter ubevidst kommer til at udøve selvcensur ved at tilpasse sine tekster til kvindeuniverset.

- Som forfatter kan man hurtigt begynde at tænke på samme måde som alle de kvindelige redaktører og bibliotekarer, fordi man er dybt afhængig af at de vil købe det, man skriver. Hvis man ikke passer på, kan man ubevidst falde i den fælde at man skriver noget, som hele den kvindeverden finder politisk korrekt. Det er en ond cirkel, hvor der automatisk vil komme færre og færre drengebøger, mener Bertill Nordahl.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53284036a11f9d0c6c2a7b3b