Forfatter Jytte Borberg er død

Forfatteren Jytte Borberg er død, 89 år gammel. Hun debutererede i en moden alder med novellesamlingen ' Vindebroen' fra 1968 og har vundet flere fornemme priser.

Den danske forfatter Jytte Borberg er død. Hun blev 89 år gammel, skriver Ritzau.

Jytte Borberg var egentlig uddannet som laborant og hun debuterede derfor i en moden alder med novellesamlingen "Vindebroen" fra 1968.

Kvindernes stemme

Efter den modernistiske debut udviklede hendes forfatterskab sig i stigende grad mod det realistiske og kvindesolidariske.

Hun har skrevet mange romaner om kvinders forhold - underkuede såvel som stærke og frihedssøgende kvinder, der står i kontrast til et knugende samfund.

Hædret flere gange

Jytte Borberg har vundet mange priser. I 1984 blev hun tildelt Statens Kunstfonds livsvarige ydelse og derudover har hun blandt andet også fået H.C. Andersen-medaljen i 1995, Kritikerprisen i 1996 og Edvard Pedersens Biblioteksfonds forfatterpris i 2004.

Fantomsmerter

Borbergs sidste bog var romanen "Fantomsmerter" fra 2005. Den handler om enken Sonja, der bliver rykket ud af sin valgte isolation og sindsro, da en russisk bekendt melder sit mulige besøg.

Modvilligt må Sonja erkende de smertepunkter, som hendes livs tab og undladelser har skabt.

Flyttede omkring

Selv var Jytte Borberg i årene 1939-68 gift med Allan Borberg, der var psykiatrisk overlæge i Viborg. Hun fik to sønner og en datter og flyttede rundt i landet sammen med sin familie - fra hospital til hospital - på grund af sin mands arbejde.

Efter sin mands død i 1979 flyttede hun til Fjaltring, en landsby ved Vesterhavet.

Hun har siden 1968 skrevet 25 romaner, noveller og artikler til antologier, tidsskrifter og skolebøger, en række skuespil til teater, TV- og radio og egnspil for amatører.

Facebook
Twitter