Forfatteren Suzanne Giese er død - 66 år

Forfatteren og rødstrømpe-ikonet Suzanne Giese døde lørdag efter kort tid sygdom. Hun blev 66 år.

Forfatteren Suzanne Giese var en fremtrædende figur i tressernes rødstrømpebevægelse. (© DR)

En af de mest markante skikkelser i 1970'ernes rødstrømpebevægelse, forfatteren og debattøren Suzanne Giese, døde lørdag efter kort tids sygdom. Det oplyser familien.

Hun blev 66 år.

Suzanne Giese var fra første færd med i kvindebevægelsens forreste geled, hvorfra hun og hendes medsøstre kæmpede kvindernes sag på alle fronter.

I 1973 oprettede hun forlaget Tiderne Skifter sammen med sin daværende mand, Claus Clausen, og som redaktør sørgede hun for, at landets bogreoler ikke fik en jordisk chance for at løbe tør for kvinde- og kønspolitiske bøger.

Romaner, kronikker og essays

Men ud over at udgive andres bøger har Suzanne Giese selv været særdeles aktiv ved tasterne. Hun står bag en lang række romaner, kronikker og essays, der især - men langt fra kun - har kvindebevægelsen og feminisme som sit omdrejningspunkt.

I 2010 udgav hun selvbiografien "Med verden i lommen", der beskriver hendes vej fra yndig pige fra Østerbro til et ikon for den kompromisløse rødstrømpebevægelse.

Suzanne Giese har skrevet om den moderne kvindes kvaler med både at kravle op ad karrierestigen og samtidig være der, når ens børn kravler rundt på stuegulvet.

Og hun har bidraget til bogen "Kvindekampens døtre", hvor hun sammen med en af sine to voksne døtre ser tilbage på rødstrømpebevægelsen og dens betydning for såvel mænd som børneopdragelse.

/ritzau/