Mange vil nok kende forfatteren Henrik Nordbrandt som manden, der spiddede november måned.
- Året har 16 måneder: November, december, januar, februar, marts, april, maj, juni, juli, august, september oktober, november, november, november, november.
Sådan lød det i digtet 'Året har 16 måneder'. Et digt, der lige præcis var med til at cementere, hvordan Henrik Nordbrandt spillede både på det elitære og det folkelige igennem sit forfatterskab.
Et forfatterskab, der i dag nåede sin ende, da Henrik Nordbrandt døde 77 år gammel.
Alle har haft en 'Nordbrandt-periode'
For nok var digtsamlingen 'Håndens skælven i november' elitær i sin natur, men dens gennemslagskraft gjorde den folkelig, fortæller Simon Pasternak, der er forlagschef for dansk skønlitteratur hos Gyldendal.
- På den ene side var Henrik Nordbrandt en meget elitær digter, der har skrevet nogle meget smukke og sofistikerede digte.
- På den anden side var han en meget folkelig digter, som mange har et forhold til. Jeg tror, at de fleste ville kunne sige, at de har haft en "Nordbrandt-periode" i deres liv, hvis der har været noget, der har været svært, og noget, der skulle regnes igennem på den eksistentielle regnemaskine, forklarer han.
Fælles for Nordbrandts forfatterskab, der både tæller en roman, en børnebog, men dog primært digte, er, at de handler om, når livet er svært.
- I de digte, han skriver, prøver han at finde ud af, hvordan livet hænger sammen, når det ikke hænger sammen. Han havde en tung, sort melankoli, men også humor, fortæller Simon Pasternak.
Han var hjemløs i eksistensen
Henrik Nordbrandt levede store dele af sit voksne liv udenfor Danmark og var både bosat i Grækenland, Spanien og Tyrkiet i løbet af sit liv. Men ifølge Simon Pasternak fortsatte han hele livet med at lede efter et sted, hvor han var tilpas.
- Jeg tror en overskrift, man kan sætte på ham, er hjemløs. Jeg tror aldrig, at han har følt sig tilpas. Ikke i Danmark, men heller ikke generelt i eksistensen.
Henrik Nordbrandt udtrykte flere gange sin utilfredshed med det danske samfund, men i den sidste del af sit liv forsonede han sig med Danmark og flyttede hjem.
Siden debuten har Henrik Nordbrandt udgivet over 30 digtsamlinger og en lang række bøger, som han også har høstet priser og ros for.
I 1995 fik han De Gyldne Laurbær, og i 2000 blev han tildelt Nordisk Råds Litteraturpris for digtsamlingen 'Drømmebroer'.
Seks år før sin død kunne Henrik Nordbrandt over for DSB-manasinet 'Ud og Se' så fortælle, at det rent faktisk ikke var november, der var årets værste måned. Den ære tilfaldt i stedet september.
- Her begynder forfaldet for alvor, fordi man er på vej ind i efteråret. Jeg begyndte at skrive et digt om det på et tidspunkt, men jeg kunne ikke gøre det færdigt. Det var kraftedeme for uhyggeligt, sagde han dengang.
Hør Søren Ulrik Thomsen fortælle, hvorfor Henrik Nordbrandts betydning - for ham selv og for digterkunsten - er uden sidestykke i Orientering Udsyn her.