Forlystelsespark beskyldes for racisme efter viral video: 'Er I seriøse? I vil ikke hilse på mit barn?'

Den amerikanske forlystelsespark Sesame Place undskylder nu efter beskyldninger om racisme blandt parkens maskotter.

Et lille barn får et kram af 'Sesamgade'-figuren Elmo. Det er dogi ikke alle børn, der har haft en god oplevelse i forlystelsesparken Sesame Place, der ligger i Philadelphia i USA. (Foto: pressefoto © Sesame Workshop)

Normalt er humøret højt i Sesamgade, hvor verdenskendte - og højt elskede - figurer som Cookie Monster, Elmo og Big Bird holder til.

Men ikke i disse dage.

De populære tv-karakterer er nemlig havnet i et sandt stormvejr, efter flere gæster har beskyldt den amerikanske forlystelsespark Sesame Place, der er bygget over 'Sesamgade'-universet, for at være racistiske.

Debatten startede efter, at en sorte kvinde Jodi Brown på Instagram delte en video fra sit besøg i parken, der ligger i Philadelphia. På filmen ses en parade med karaktererne fra 'Sesamgade'-universet, der undervejs hilser og krammer børnene blandt publikum.

Men da Jodi Browns datter og niece rækker ud efter en maskot udklædt som karakteren Rosita, for at få et kram, afviser maskotten dem med et "nej"-tegn med fingeren og fortsætter forbi de to piger.

Efterfølgende har Jodi Brown beskyldt medarbejderen under Rosita-kostumet for at være racistisk og bevidst at have forbigået de to sorte piger.

- Lige efter maskotten gik forbi dem, var der en anden lille pige, af en anden race, som Rosita gav et kram, har Jodi Brown forklaret til CNN.

- Min datter var ked af det. Hun spurgte: "Mor, hvad har jeg gjort? Hvad skete der?", og jeg svarede: "Du gjorde ingenting. Nogle mennesker er bare onde mennesker."

Jodi Browns video fra Sesame Place-forlystelsesparken er gået viralt og har blandt andet trukket overskrifter hos mediet CNN. (Foto: Screenshot fra CNN)

Flere beskylder maskotter for at forbigå sorte børn

Videoen har udløst en voldsom debat på sociale medier, hvor flere tager afstand fra episoden.

- Hvaaaad?! Fandeme nej. Det her knuser mit hjerte. Hvorfor er folk så onde? Sesame Place, er det sådan her, I behandler vores børn?, lød reaktionen blandt andre fra en Twitter-bruger.

- Jeg væmmes ved Sesame Place. Den åbenlyste racisme er både uacceptabel og hjerteskærende for at sige det mildt. Jeres ansatte omfavnede de hvide gæster, men undgik to små, uskyldige sorte piger. Hvor pinligt og skammeligt, skriver en anden.

Efterfølgende har flere på sociale medier delt andre optagelser, hvor de påstår maskotter fra 'Sesamgade'-universet også her bevidst undgår sorte børn. I en video ses en maskot sågar give et sort barn, hvad nogle tolker som værende en lussing.

Jodi Brown, kvinden bag den første video, der nu er set flere millioner af gange, er glad for, at flere står frem med deres oplevelser.

- Som I kan se i de mange andre videoer, der nu er kommet ud, har mange forældre oplevet det samme som mig, men valgte bare ikke at råbe op. Men nu har de modet til at sige: "Hey, det her skete også for mit barn".

'Sesamgade'-karaktererne Elmo (tv.) og Rosita ses her sammen med den tidligere præsidentfrue Michelle Obama under et besøg i Det Hvide Hus i USA. (Foto: Yuri Gripas © Ritzau Scanpix)

Flere amerikanske kendisser har også taget del i kritikken af Sesame Place. Den tidligere Destinys Child-stjerne, Kelly Rowland, langede på Instagram ud efter forlystelsesparken:

- Havde det været mig, havde hele paraden stået i flammer. Er I seriøse? I vil ikke hilse på mit barn? Og så i udtrykket i den lille piges ansigt? Hun fortjener en forklaring, rasede sangeren.

Også den politiske aktivist Raymond Santana har kommenteret sagen. I 1989 blev han som bare 14-årig fejlagtigt anholdt i en omdiskuteret sag om voldtægt i Central Park, og blev først løsladt efter fem års fængsel. Siden har han forsøgt at sætte fokus på problemer med racisme i USA.

- Beklager, men den her park får aldrig mine penge. Jeg tagert det her personligt, skrev Santana på Instagram.

Kritikken af parken har været så massiv, at hjemmesiden TripAdvisor har lukket for nye anmeldelser af Sesame Place, der de seneste døgn er blevet bestormet med negative anmeldelser. Også parkens Facebook-side flyder over med kritiske kommentarer.

Forlystelsespark undskylder: 'Det er en misforståelse'

Tirsdag udsendte Sesame Place så en officiel undskyldning.

- Det er ikke acceptabelt, når børn og familier ikke føler sig specielle, set og inkluderede i vores park. Vores ansatte skal underholde og inspirere alle børn - ikke skuffe nogen af dem, lød det ifølge CNN fra parken i en pressemeddelelse.

- Intet barn skal nogensinde forlade vores park og føle sig skuffet eller ignoreret. Vi vil have, at alle børn, der besøger parken, har en positiv og mindeværdig oplevelse.

I udtalelsen kommenterer Sesame Place også direkte på episoden, der blev optaget af Jodi Brown, som de kalder "en misforståelse".

- Den ansatte, der var inde i Rosita-figuren, har bekræftet overfor os, at "nej"-håndbevægelsen, der blev set flere gange i videoen, ikke var rettet mod nogen bestemt person, men var et svar på flere anmodninger fra en gæst blandt folkemængden, der bad Rosita om at holde deres barn til et foto, hvilket ikke er tilladt, lyder det fra parken, der fortsætter:

- Skuespilleren inde i Rosita-maskotten ignorerede ikke med vilje pigerne og er knust over misforståelsen.

- Vi ved, det ikke er okay, lyder det blandt andet om episoden i denne undskyldning, som Sesame Place tirsdag delte på deres sociale medier. (Foto: Twitter)

Sesame Place tilføjer, at man fremover vil tilbyde parkens ansatte undervisning, der skal lære dem at "forstå, anerkende og levere en inkluderende, fair og underholdende oplevelse til alle vores gæster".

Forlystelsesparken skriver yderligere på Instagram, at man har undskyldt overfor Jodi Brown og hendes familie og tilbudt dem en særlig meet & greet-oplevelse med parkens figurer.

Sesame Place har endnu ikke forholdt sig til beskyldningerne om, at andre sorte børn også skulle have oplevet at blive ignoreret af parkens ansatte.