Forsker: DR underprioriterer nyt bogprogram

DR’s nye tv-program om litteratur, Tekst-TV, skal formidle litteraturen bredt – men bliver sendt søndag aften klokken 23. - Et modstridende signal, siger forsker.

På søndag får DR2's nye satsning, litteraturprogrammet Tekst-TV, premiere.

Programmet skal formidle litteraturen bredt og ifølge en præsentation af programmet bliver Tekst-TV "alt andet end støvet og højpandet".

Folkene bag programmet vil beskæftige sig med alt fra skønlitteratur, tegneserier og krimier. Samtidig skal kendte mennesker som Gitte Stallone, Jørgen Leth, Milena Penkowa og Pia Kjærsgaard interviewes om bøger, der har ændret deres liv.

Men på trods af ønsket om at nå ud til en bred seerskare med programmet er Tekst-TV programsat til søndag klokken 23. Det undrer forsker ved Institut for Kunst og Kulturvidenskab på Københavns Universitet, Torben Sangild.

- Det er i den grad et modstridende signal at sende fra DR's side. På den ene side vil de lave noget, som henvender sig bredt, men samtidig sender de det på et tidspunkt, hvor folk med normalt arbejde er gået i seng. Programmet er placeret meget stedmoderligt, og hvis DR virkelig ønsker at appellere bredt til seerne med programmet, skal man give den en skalle på et andet tidspunkt i stedet for at underprioritere det, siger han til DR Kultur.

"Det er et godt tidspunkt"

Kanalchef for DR K og ansvarlig for kulturprogrammer på DR2, Flemming Hedegaard Larsen, synes ikke, at sendetidspunktet fejler noget.

- Klokken 23 søndag aften er et rigtig godt tidspunkt at ligge for Tekst-TV. Vi har tidligere placeret kulturprogrammer som Smagsdommerne og Læsegruppen Sundholm klokken 23 efter Deadline med stor succes, og vores erfaring er, at det er et godt tidspunkt, siger han.

Flemming Hedegaard Larsen erkender dog, at der ikke er lige så mange seere til de sene programmer klokken 23 som, hvis programmet havde været sendt tidligere på aftenen. Til gengæld er der andre fordele, mener han.

- Mange af de store programmer på hovedkanalerne ligger jo tidligere, så der vil konkurrencen være hårdere. Klokken 23 er konkurrencen lettere for denne her type program. Et godt tidspunkt er ikke nødvendigvis torsdag klokken 20, for der risikerer vi, at Tekst-TV ikke får samme opmærksomhed på grund af alle de andre store programmer, siger han.

Tidligere Smagsdommer-vært på skærmen

Tekst-TV består af 12 programmer og har Alberte Clement Meldal som vært.

Alberte Clement Meldal har tidligere været vært på programmerne Smagsdommerne og 2. Sektion. Første program bliver sendt på DR2 18. september klokken 23.00.