Forsker: Søren Kierkegaard var antisemit

I en ny bog dokumenterer forskeren Peter Tudvad, at den store danske filosof Søren Kierkegaard var glødende antisemit.

Søren Kierkegaard, en af de kendteste danskere nogensinde, var glødende antisemit.

Den store filosof følte sig såvel personligt som teologisk krænket af jøder. De havde en "Forkjerlighed for Penge", og kun døden var "værre end den blodtørstige Jøde", erklærede han.

Kierkegaards antisemitisme har været kendt eller formodet i forskerkredse, men er ikke tidligere præsenteret for en bredere offentlighed. Det bliver der lavet om på, når Kierkegaard-forskeren Peter Tudvad den 9. november udsender bogen "Stadier på antisemitismens vej - Søren Kierkegaard og jøderne".

Over for Berlingske Tidende forklarer Tudvad, at det manglende offentlige kendskab til Kierkegaard antisemitisme formodentlig skyldes, "at man nødigt vil bringe Kierkegaard i miskredit".

En spændende sag

Den udlægning mener direktøren for Søren Kierkegaard Forskningscentret i København, professor dr.theol. Niels Jørgen Cappelørn, at Tudvad kan have ret i. Ifølge Berlingske Tidende betegner Cappelørn Kierkegaards racistiske tilbøjeligheder som "en utrolig spændende sag".

Direktøren af forskningscentret understreger dog, at man bør skelne mellem en kritik af jøder, som han finder forkastelig, og en teologisk kritik af jødedommen, hvilket han betegner som helt i orden.

Desuden påpeger Niels Jørgen Cappelørn, at antisemitismen ikke findes i Kierkegaards almene forfatterskab, men i hans journaler til personlig brug.

- Han holder det for sig selv, siger Cappelørn til Berlingske Tidende.

Ikke desto mindre "har han desværre en næsten klichéagtig opfattelse af jøder, som vi i dag ville kalde antisemitisme. Sagen kommer ikke bag på mig," fortsætter han om den store filosof.

/ritzau/

Facebook
Twitter