Forsker: Studerendes kamp mod diskrimination mangler mål

Studerende i USA, England og nu også Danmark kæmper mod diskrimination og ekskludering. – Ideen er god, men der mangler mål, mener forsker.

Er det lettere at færdes på Københavns Universitet, hvis man er en hvid mand? Det mener den nye studenterforening Front. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

I april blev en ny studenterforening stiftet i Danmark. Front, hedder den og kæmper for at ændre diskriminerende stukturer mod studerende på universiteterne i Danmark.

Front er den første forening i Danmark med et så klart fokus på diskrimination– men i udlandet findes der talrige andre lignende foreninger.

Christian Groes, der er lektor på Institut for kommunikation og humanistisk videnskab på Roskilde Universitet og forsker i blandt andet ulighed og marginalisering, ser studenterbevægelsernes tilbagekomst som tiltrængt.

- Det politiske engagement blandt de studerende har været temmelig dalende de seneste år, så det er tiltrængt, at de kommer og vil ændre nogle ting. Det er en fin start på noget, der kan blive frugtbart, mener han.

Hvem er det, man vil kritisere?

Dog stiller Christian Groes spørgsmålstegn ved, hvad det egentlig er, de studerende reelt ønsker at opnå.

- Tidligere kæmpede man for mere deltagelse for studerende og indflydelse på hvordan, der skulle undervises. Denne her kamp virker lidt mere diffus. Hvem er det, man vil kritisere? Er det ledelsen, underviserne, de medstuderende eller samfundet generelt?

Hvis studenterforeninger som Front for alvor vil ændre noget som 60’ernes studenteroprør formåede, bør de blive mere konkrete, mener Christian Groes.

- Hvis de nu havde forslag til, hvilke kurser, de synes, der skulle undervises i, eller hvis de stillede kvoter op i forhold til forskellige ting eller havde tænkt på, hvilke konsekvenser, der kunne være, hvis der blev diskrimineret. Hvis de ikke bare overvejede, hvad de har af kritik, men også, hvor de vil hen med det. Der mangler klare mål, hvis de vil lykkes, siger han.

Front: Det er ikke vores opgave at finde løsningerne

Studenterforeningen Front, der blev stiftet i april af 11 studerende fra Københavns Universitet, Aalborg Universitet og Roskilde Universitet mener dog ikke, at det er deres opgave at komme med løsningsforslag på problemet, har de sagt til DR Kultur:

- Det er ikke vores opgave at finde løsningerne. Det ville være alt for meget at forlange, hvis man forventede, at Front skulle løse det danske problem med diskrimination eller bare problemet på universiteterne (…) vi vil gerne finde løsningerne i samarbejde med universiteterne, men det er ikke os, der skal udføre dem.

Facebook
Twitter