Forsker: Wulffmorgenthalers stribe er problematisk

Den kritiserede tegnestribe om Abu Ghraib-fanger ifølge ekspert ”tom provokation”.

Spørger man Dennis Meyhoff Brink, der er Ph.d. i litteraturvidenskab ved Københavns Universitet og ekspert i satire og religion, er det ikke det store tab, at Wulffmorgenthaler har valgt at fjerne deres omdiskuterede tegneseriestribe om en gruppe torturofre i Abu Ghraib.

Set ud fra et fagligt synspunkt,er satiren nemlig problematisk, siger satireeksperten til DR Kultur.

- Grundlæggende er det en tom provokation. En af satirens funktioner er, at den kan latterliggøre magt, men striben her har ingen kritisk dimension - hvem skulle den kritisere? Problemet i striben er, at den bruger samme teknik, som hensynsløse magtudøvere: Den legitimerer sadistisk magt ved at tillægge ofrene nogle masochistiske lyster. Og det gør hele den tortur, der blev bedrevet i Abu Ghraib harmløs, siger han.

"Latteren bliver i halsen"

Ifølge Dennis Meyhoff Brink svarer tegneseriestriben, der satiriserer over, hvorvidt de mishandlede fanger i Abu Ghraib blev seksuelt ophidsede af at blive placeret nøgne i menneskepyramider, til at gøre grin med andre store tragedier.

- Man kan bedst sammenligne den med, hvis man gjorde grin med ofrene for Auschwitz eller Utøya. Hvis jeg sammenligner striben med fotografierne fra Abu Ghraib, så griner jeg ikke længere. Så synes jeg tværtimod, at latteren bliver i halsen og stikker, siger han til DR Kultur.

Satiren bør ikke stoppes

I onsdagsudgaven af Politiken skrev forfatteren Niels Barfoed et debatindlæg under overskriften "Wulffmorgenthaler udviser ren menneskeforagt", hvori han kritiserer Politiken for at trykke striben - men Dennis Meyhoff Brink mener ikke, at den burde være stoppet.

- Jeg synes, at vi skal have meget frem i debatten, og at meget skal være tilladt frem for, at nogle få redaktører beslutter, hvad der skal trykkes. Det skal være op til den offentlige debat at afgøre satirernes værdi, og folk som Niels Barfoed burde kritisere den satire, han mener er kritisabel, i stedet for at forlange at redaktørerne sætter en stopper for den.

Internettet har gjort satiren grov

En anden af Niels Barfoeds pointer er, at striben er et billede på en ny tendens, hvor alle ytringer er tilladt, og kun straffeloven sætter grænser - altså at satiren er blevet grovere og grovere i ytringsfrihedens navn og på grund af et "tiltagende hysteri omkring censur og selvcensur".

Heller ikke her er Dennis Meyhoff Brink enig med Niels Barfoed.

- Jeg tror ikke, det skyldes, at vi har i Danmark har en speciel angst over for selvcensur, som han hævder. Hvis der er blevet flyttet grænser for, hvad man kan gøre grin med i dag, så kommer det fra mulighederne for hurtig anonym publikation på internettet. Det er internettets anarki, der har udviklet den mere hæmningsløse humor, hvor alt kan blive gjort til grin. Det er publikationsmedierne, ikke fritsvævende ideologi, der har banet vejen for tegnere som Wulffmorgenthaler, som Politiken trykker, siger han.