Fotografer vil have flere sager i retten

Efter en dom mod Se og Hør satser de danske pressefotografer på flere retssager mod krænkede kendisser. Vi kan ikke stoppe med at fotografere virkeligheden, lyder argumentet.

De danske pressefotografer vil fremover bruge de danske retssale som slagmark. Her vil man kæmpe for retten til at tage billeder af kendte mennesker på offentlige steder.

- Jeg ser frem til, at vi får nogle flere afgørelse på området. Der er tale om en gråzone, og vi kan jo ikke bare stoppe med at fotografere virkeligheden, siger formanden for Presse Fotograf Forbundet, Lars Lindskov til Ritzau.

Reaktionen kommer i kølvandet på en højesteretsdom, hvor Se & Hør blev dømt til at betale 75.000 kroner i bøde til tv-værten og creme-producenten Andrea Elisabeth Rudolph.

Dommen fik Ugebladet for at bringe billeder af den topløse tv-vært på en offentlig strand. Selv om det er tilladt at fotografere på offentlige steder, vurderede Højesteret, at stranden var så øde, at Andrea Elisabeth Rudolph ikke kunne forvente at blive fotograferet.

Hvor går grænsen?

Lars Lindskov kalder dommen vidtgående og påpeger, at tv-værten selv er en del af underholdningsbranchen.

- Det var noget andet, hvis det var en ukendt violinist, så havde jeg større forståelse. Hvor går grænsen? Hvis man er til en filmpremiere, har man så også ret til privatliv?, spørger Lars Lindskov.

Dommen er ikke et forbud mod at fotografere kendte mennesker på offentlige steder.Men pressefotografernes formand mener, at dommen vil være en hindring for visse fotografer.

- Hvis ens job er at tage billeder af kendisser, og hvis man samtidig vil overholde loven, så er dommen en klar hindring, siger Lars Lindskov, som ikke mener, at fotograferne kan finde hjælp i de presseetiske regler.

Ser svært ud

Han forventer, at der vil komme ekstra mange kendissager helt indtil den dag, hvor rettens afgørelser begynder at gå fotografernes vej.

- Hvis en fotograf eller et medie bliver totalt frifundet, så kan det ændrer sig. Men det ser svært ud nu. Alle domstole vil jo skele til dommen fra Højesteret, siger Lars Lindskov.