Fra englerøst til brummesang: Drengestemmer går tidligere i overgang

Drenge får kortere og kortere tid i de danske kor. Deres stemmer går tidligere i overgang, og det giver problemer.

Drenges stemmer går tidligere og tidligere i overgang. Det går ud over de danske drengekor. Billedet her er af Københavns Drengekor.

De danske drengekor er i problemer.

Genvordighederne skyldes hverken manglende interesse for korsang blandt de danske drenge, nedskæringer blandt korene eller andet i den dur.

Problemerne skyldes, at drengenes stemmer tidligere og tidligere knækker og går i overgang, så kordrengenes røst bliver forvandlet fra blide stemmer til brummestemmer.

11-årig med knækket stemme

Når en kordrengs stemme går i overgang, betyder det, at han ikke længere kan være en del af drengekoret. Hos Det Danske Drengekor rykker drengene, hvis stemmer er knækket, eksempelvis over i overgangskoret.

Kristine Vad, der er førstedirigent ved Det Danske Drengekor, har bemærket tendensen.

- Der er ingen tvivl om, at drengenes stemmer tidligere går i overgang. Vi har haft en 11-årig, hvis stemme gik i overgang, og jeg kan se på vores optegnelser, at drengene tidligere holdt op i koret på grund af stemmeovergang i 14-15-års alderen. Selvfølgelig har der altid været nogle drenge, der gik tidligt i overgang, men der er ingen tvivl om, at der er flere af dem nu, siger hun til DR Kultur.

I Københavns Drengekor er problemet også bemærket. Her bliver drengene, hvis stemmer går i overgang, rykket over i et såkaldt brummekor.

- Hvis vi ser på de 23 år, jeg har været chef for drengekoret, har det rykket sig. Det er bestemt noget vi mærker, siger korleder Ebbe Munk til DR Kultur.

Problemet går tilbage til Bach

Tendensen er ikke ny. Ifølge en undersøgelse fra Berkeley University i USA, er drenges stemmer gået tidligere og tidligere i overgang helt tilbage fra midten af 1700-tallet på Johann Sebastian Bachs tid.

Dengang var medlemmerne af drengekor ofte 17 år, inden deres stemme gik i overgang, men siden da er drenge kommet i puberteten i gennemsnit to en halv måned tidligere for hvert årti, der er gået, viser undersøgelsen.

I Danmark er der også forsket i tendensen. En undersøgelse fra 2007 af 463 drenge fra Københavns Drengekor viste, at drengenes stemmer gik fire måneder tidligere i overgang i løbet af en periode på 10 år. Undersøgelsen viste, at gennemsnitsalderen for drenges stemmeovergang i 2007 lå på 13,5 år.

En nedadgående tendens

Anders Juul, der er professor ved Juliane Marie Centret ved Rigshospitalet og ekspert i vækst og pubertetsforstyrrelser, stod bag undersøgelsen. Han har ikke forsket i tendensen siden, men er ikke i tvivl.

- Der er ingen grund til at tro, at det går den anden vej eller, at det er stationært. Det er en nedadgående tendens, som vi ikke ved, hvornår vender. Og det ved vi ikke, fordi vi ikke er klar over, hvad der udløser den. Vi ved ikke, hvorfor drenge går tidligere i puberteten nu, end de gjorde for 50 eller 100 år siden, siger han til DR Kultur.

Et reelt problem

Selv om det en ændring på fire måneder på ti år, måske ikke umiddelbart syner af meget, er udviklingen et reelt problem, mener blandt andet Anders Juul.

- Det lyder ikke af meget med en ændring på fire-fem måneder, men det er meget, når man ser det ud fra et klasseperspektiv. Det halve år betyder meget, når man er korleder og skal lave kor sammen med drenge, der skal have lyse stemmer, siger han.

Optager drenge tidligere i koret

Hos Det Danske Drengekor bliver problemet taget seriøst. Ifølge Kristine Vad er det nødvendigt, at knytte en sangpædagog til koret, så drengene kan blive hjulpet igennem perioden, hvor deres stemme begynder at gå i overgang, så de kan blive i koret så længe som muligt.

- Det er klart, at det er et problem, at gennemsnitsalderen for stemmeovergang er lavere end tidligere. Drengene har ikke gået til kor lige så længe, og de er ikke lige så dygtige, når de er 12 år, som når de er 14, siger Kristine Vad.

Derfor er Det Danske Drengekor begyndt at optage børn i koret tidligere end før, selvom en del af den ændring også har at gøre med et skift i pædagogikken inden for drengekor.

- Men det er klart, at når drengenes stemmer går tidligere i overgang, er vi nødt til at rykke dem tidligere op i koret for at fylde det op. Så det er også en del af det, siger Kristine Vad.

Drenge skal starte tidligere i kor

Københavns Drengekor tager også sine forholdsregler over for stemmeknækkene hos drengene, selvom tendensen ifølge Ebbe Munk endnu ikke er det store problem, da koret har mulighed for at trække yngre drenge ind i koret.

Drengene i Københavns Drengekor uddannes på Sankt Annæ Gymnasium, København Kommunes Sangskole fra 3. klasse - men skolen forsøger nu at starte en forskole fra 0. klasse.

- Man kan godt sige, at det er på grund af stemmerne, der går tidligere i overgang, at vi gør det. Vi vil jo godt have, at de drenge, vi har gående, får de bedst mulige oplevelser.

- Hvis de først starter med koncertarbejde relativt sent i deres uddannelse, fordi de skal være så modnede som muligt, så kan de risikere at få et meget kort forløb, hvis de går tidligt i overgang. Derfor kunne vi godt tænke os at lade dem starte måske et halvt år tidligere i korarbejdet, siger Ebbe Munk.

FacebookTwitter