Fra Fast fashion til fed stil

Vores tøjforbrug er det største i Norden. Men designere øger nu fokus på bæredygtig stil.

Jakken her er bæredygtig. Den er designet af Mea Andresen og Christina Rasmussen i løbet af radioudsendelsen Stof Til Eftertanke på P1. (Foto: Pernille Ringsing Aps © Pernille Ringsing Aps)

Det stinker i vores klædeskabe. Ikke af uvasket tøj, men af dårlig samvittighed.

Det skyldes, at 40 procent af det miljøaftryk et stykke tøj laver, bliver sat efter det har forladt butikkerne og er rykket ind i vores klædeskabe, viser tal fra organisationen Business for Social Responsibility.

Danskerne er tilmed det folk i Norden, der bruger mest tøj og vores tøjforbrug ligger 35 procent over verdensgennemsnittet, viser tal fra Deloitte.

Nye kollektioner hver uge

Men netop vores store forbrug af tøj og det at vi smider så meget tøj væk, har nu medført en stigende opmærksomhed på at gøre vores tøjforbrug mere bæredygtigt, siger Else Skjold, der er ph.d. studerende ved Copenhagen Business School og Designskolen Kolding.

Hun forsker i mode og undersøger folks garderobeskabe for at få mere indsigt i, hvordan vi bruger vores tøj.

- Der er modehuse, der sender nye tøjkollektioner på gaden hver eneste uge. Fast fashion, kaldes det, og det er praktisk talt umuligt at følge med moden. Derfor handler det i dag mere om, hvordan vi finder en stil og noget tøj, der er mere langstidsholdbart. Det er et nyt fokus inden for bæredygtighedsforskningen, siger Else Skjold.

Det var tøjkæden Zara, der begyndte Fast fashion-tendensen i butikkerne ved at komme nye kollektioner på bøjlerne hver 14. dag. I dag er det ikke unormalt at se nye kollektioner hver uge.

Sæt fokus på yndlingstøj og stil

Else Skjold mener, at tekstilbranchen i langt højere grad skal forsøge at lave yndlingstøj frem for Fast fashion og smid-væk tøj, mener Elske Skjold.

Og så skal vi som forbrugere finde en stil og droppe modebranchens forsøg på at give os et nyt look hver uge.

- Vi har yndlingsting, som vi kan gå med ti år i træk. Derfor bør modeindustrien lære mere om, hvad det er for noget tøj, vi bruger igen og igen - og hvorfor. Yndlingstøj er bare mere bæredygtigt, fordi vi bruger det længere, passer bedre på det og reparerer det, når det går i stykker, siger Else Skjold.

Det ligger helt i tråd med den måde, der undervises på Designskolen i Kolding, siger lektor og designer Vibeke Riisberg.

- Vi prøver i uddannelsen at fokusere på adfærdsmønstre hos forbrugerne og på at designe for en længere holdbarhed. Det er vigtigt for de kommende designere at undersøge, hvad det er, der får folk til at knytte sig særligt til et bestemt stykke tøj og beholde det i lang tid, siger Vibeke Riisberg.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk