Fra Fredericia til New York: Håb om at få musical-succes til Broadway

Efter næsten tre år genopfører Fredericia Teater rockmusicalen 'Lizzie' - denne gang på engelsk i stedet for dansk.

(© Fredericia Teater)

Om lidt går tæppet op til premieren på 'Lizzie', en blodig rockmusical, på Fredericia Teater. Det er dog ikke første gang, musicalen kan ses i Fredericia.

Her blev den opført første gang i 2013, men denne gang har teateret haft held med at sælge produktionen til London, hvor forestillingen rykker over i slutningen af februar.

Fredericia Teater har nemlig formået at gøre sig til en international spiller i branchen, siger teaterchef Søren Møller.

- Nu har vores engelske udgave af 'Lizzie' snart verdenspremiere. Der er kun fire medvirkende, og musical kan jo være meget mere end det store udtræk. Jeg har store forventninger til, at den ender på Broadway om et par år, siger han.

Et skridt på vejen

Han fortæller, at Fredericia Teater har kigget internationalt efter producenter til 'Lizzie' både i London og New York og fandt så en producent i London.

- Det er et skridt på vej til New York - off eller on Broadway. Og det, at den nu er på engelsk og man kan se den på originalsproget, det giver nogle nuancer i forestillingen. For eksempel er rollen som stuepige (spilles af Jodie Jacobs, red.) af irsk afstamning, og det er lidt svært at vise på dansk, siger Søren Møller.

- Derudover skubber vi meget til teknologien i forhold til den første forestilling. Og så spiller vi næsten ligeså højt som til en rockkoncert, siger han.

Hovedrollen som Lizzie Borden spilles igen af danske Bjørg Gamst, der er ansat ved Fredericia Teater.

- Der er selvfølgelig meget, der er velkendt, men der er også mange nye ting, og så er det jo på et nyt sprog, hvor det sidste gang var på dansk. Så jeg kan selvfølgelig ikke bare gå ind og gøre det samme som sidst, siger Bjørg Gamst.

Danske Bjørg Gamst, der er ansat ved Fredericia Teater ses i hovedrollen som Lizzie Borden. (© Fredericia Teater)

- Selvom jeg er god til engelsk, så kan det godt være en udfordring, fordi man ikke helt synes, man kan det samme som på dansk. Jeg synes, det lyder forkert, og jeg har den der danske 'lyd'. Men vores instruktør siger, det nok mest bare er mig selv, der kan høre det, siger hun.

Som i et eventyr

Da forestillingen denne gang er på engelsk, får Bjørg Gamst tre internationale navne til at spille ved sin side. De er fløjet ind fra England og USA for at besidde de resterende roller i stykket.

De tre består af amerikanske Eden Espinosa, der blandt andet er kendt for at spille 'Elphaba' i musicalen 'Wicked' på Broadway, i Los Angeles og San Francisco. Dertil kommer engelske Jodie Jacobs og Bleu Woodward, der begge har medvirket i mange forestillinger i hjemlandet.

Frem til premieren bor de i Fredericia, hvor det meste af tiden går på at øve. Der har da også været tid til at se på byen Fredericia, hvilket har gjort indtryk på amerikanske Eden Espinosa.

- Jeg er helt vild med de små huse og den måde, bygningerne er på. Det er lidt ligesom i et eventyr. Og så er alle folk bare så søde, siger hun.

De fire medvirkende i 'Lizzie'. Fra venstre danske Bjørg Gamst, engelske Bleu Woodward og Jodie Jacobs og øverst til højre amerikanske Eden Espinosa. (© Fredericia Teater)

Hun havde aldrig været i Danmark før, men er glad for, hun har fået muligheden.

- Det er jo ikke nogen hemmelighed, at jeg er hevet ind for at erstatte en anden lidt i sidste øjeblik. Men jeg sagde ja, fordi jeg elsker nye muligheder, og det er fedt at være med til at sætte noget nyt op, siger Eden Espinosa, der erstatter Ciara Renee, som trak sig fra forestillingen, fordi hun alligevel ikke kunne få det til at hænge sammen med sin kalender.

Regnslag på sæderne

Stykket 'Lizzie' handler om et par, der bliver slået ihjel med en økse en sommermorgen i New England city i 1892. Deres datter, Lizzie Borden, er hovedmistænkt i sagen.

Det er et blodigt stykke om raseri, forræderi, sex og mord. I samme anledning er der 'splatterpladser', som er de forreste sæder i teateret, hvor der kommer til at ligge regnslag, som publikum i stykket får at vide, hvornår de skal tage på.

- Det er en anderledes aften i teateret, hvor man får lov at råbe, og have armene over hovedet. Og måske også for nogen, der ikke lige plejer at gå i teateret, siger Søren Møller.

'Lizzie' kan ses på Fredericia Teater i to uger med premiere den 27. januar, hvorefter musicalen rykker til Greenwich Theatre i London med premiere den 22. februar.

Facebook
Twitter