Fra Gentofte til Paris: Internationalt designtalent rørt over dansk anerkendelse

Hun er blandt Danmarks mest lovende designtalenter. Nu får Cecilie Rosted Bahnsen også Kronprinsparrets anerkendelse af sit talent.

Det har været nogle hæsblæsende år for den nu 33-årige designer Cecilie Rosted Bahnsen.

I 2007 blev hun blev uddannet fra Danmarks Designskole og i 2010 blev hun Master i Womenswear Design fra Royal College of Art i London.

- Jeg er meget, meget rørt...!

Sådan faldt de første ord, da Cecilie Rosted Bahnsen blev overrasket med beskeden om, at hun 25. november modtager Kronprinsparrets Stjernedryspris.

(Foto: Olivia Frølich)

- Jeg blev bare utroligt overrasket, glad, beæret og rørt, fortæller Cecilie Rosted Bahnsen, da vi i dag genbesøger den varme sommerdag, hvor hun blev overrasket med nyheden om modtagelsen Stjernedrysprisen.

For Stjernedrysprisen er ikke en pris, man vinder. Det er en pris man får, fordi man har gjort sig særligt bemærket indenfor kunstens verden.

Kreativ frihed

Prisen betyder derfor ikke bare en check på 50.000 kroner, men er i høj grad også en anerkendelse af ens kunstneriske arbejde.

Men pengene er heller ikke helt uvæsentlige, når man er en selvstændig designer, der skal få en kreativ forretning til at løbe rundt:

- Pengene giver mig en kreativ frihed og mulighed for at investere i mit design på en måde, som jeg ellers ikke ville have mulighed for, forklarer Cecilie Rosted Bahnsen.

- Det betyder, at vi kan afholde et show i februar og for en gangs skyld investere i design - og ikke kun i den administrative side af sagen.

Cecilie Rosted Bahnsen er pt i fuld gang med forberedelserne til lanceringen af hendes kommende kollektion. En kollektion, som kommer til at nyde godt af de 50.000 kroner der følger med Stjernedrysprisen.

- Helt konkret giver det mig lov til at udvikle stoffer i Italien, eller måske noget broderi til kollektionen. Det er en kreativ frihed, jeg ellers ikke ville have haft, fortæller en tydeligt taknemmelig Cecilie Rosted Bahnsen.

Fra Gentofte til Christian Dior

Da Cecilie Rosted Bahnsen i 2015 lancerede sit eget brand, Cecilie Bahnsen, var det efter flere års arbejde for nogle af de store designkanoner – både i Danmark og i udlandet.

Cecilie Rosted Bahnsens kollektioner har allerede vundet stor anerkendelse - både internationalt og nationalt.

I løbet af sin studietid på Danmarks Designskole i København kom hun under vingerne på designer Anja Vang Kragh, der blandt andet har været tilknyttet store internationale designere som Stella McCartney og John Galliano (for modehuset Christian Dior).

Det var gennem Anja Vang Kragh, at Cecilie Rosted Bahnsen blev introduceret for modeverdenens mekka: Paris.

Her fik Cecilie Rosted Bahnsen selv mulighed for at arbejde for designstjerner som John Galliano, Erdem - og derimellem danske Stine Goya.

- Opholdet i Paris blandet med den danske designtradition har virkeligt formet det design, jeg laver nu: Dekadentheden og romancen fra Paris mikset med minimalismen fra Skandinavien, forklarer Cecilie Rosted Bahnsen.

Cecilie Rosted Bahnsen lancerede sin egen designvirksomhed, Cecilie Bahnsen, i 2015. En virksomhed, som siden den spæde start i branchen var blandt hendes karrieremål. (Foto: Michael Thompson)

Internationalt gennembrud

I 2016 vandt hun DANSK Design Talent Award, hvor Kronprinsesse Mary i øvrigt også overrakte prisen. Og i år skrev hun så dansk designhistorie, da hun blev udtaget som én blandt bare otte finalister fra hele verden i den prestigefyldte, internationale designpris for nye talenter; LVMH Prize.

- Det var vildt! Vi fik lov til at vise vores kollektion i Louis Vuittons showroom i Paris foran verdenspressen og store designere som blandt andre Karl Lagerfeld.

- Det var virkeligt et internationalt boost for min business, som jo stadig er ved at blive etableret.

Et kæmpe skulderklap

Men selvom Cecilie Rosted Bahnsen allerede har fået international erfaring såvel som anerkendelse, så betyder en dansk pris som Stjernedrysprisen noget ganske særligt.

- Jeg har boet i London i syv år, så det er helt fantastisk at komme hjem og blive anerkendt for det, jeg gør.

- Jeg arbejder for øjeblikket på næste kollektion, og prisen giver mig virkelig en ro, selvtillid og tro på, at jeg på rette vej. Brikkerne falder ligesom på plads, lyder det lettet fra Cecilie Rosted Bahnsen, hvis designvirksomhed har sin faste base på Østerbro i København.

- Kronprinsparrets Priser er jo bare et utroligt fint arrangement, der giver unge et skulderklap og en anerkendelse. Og det at Kronprinsparret ser os, er virkeligt også fint.

Se Cecilie Rosted Bahnsen blive overrasket med beskeden om Stjernedrysprisen i videoen øverst i artiklen.

FAKTA Kronprinsparrets Priser 2017

  • Hvert år overrækker Kronprinsparret følgende priser:

  • Kronprinsparrets Priser blev indstiftet af Bikubenfonden i 2004 som en bryllupsgave til Kronprinsparret.

  • Prisuddelingens formål er at synliggøre og anerkende den ekstraordinære præstation inden for dansk og grønlandsk kultur og socialt arbejde.

  • Kronprinsparrets Priser er hæderspriser og kan ikke søges. Prismodtageren udpeges af Kronprinsparret efter indstilling fra to rådgivende komitéer, der har ekspertise inden for henholdsvis kultur og socialt arbejde.

  • Kronprinsparrets Priser 2017 sendes direkte fra Jysk Musikteater i Silkeborg lørdag 25. november på DR1 kl 21:00