Fra ghetto til de store scener: Simona tog kampen op

Danske Simona Abdallah har kæmpet for at bryde med udsigten til et liv som hjemmegående husmor. Nu er den internationalt anerkendte trommeslager klar med en bog.

Den danske trommeslager Simona Abdallah har kæmpet for at "blive fri", som hun siger. I dag har hendes familie sluppet sit greb om hende, fortæller hun i bogen "Lykkens brud", der lige er udkommet. (Foto: Martin Kunzendorf © DR)

Musiker Simona Abdallah hader at blive sat i bås. Men hun gør det nu heller ikke nemt for folk at placere hende i kasser. Hun har nærmere sin helt egen kasse i og med, at hun er en af verdens få kvindelige trommeslagere med arabisk baggrund.

Hun er opvokset i Gellerupparken i Aarhus med sin palæstinensiske familie, har en muslimsk baggrund og har været gift to gange og forlovet fire gange efter strengt ønske fra hendes familie. Men det har hun brudt ud af.

I dag er hun en internationalt anerkendt trommeslager. For den nu 33-årige musiker Simona Abdallah vil ikke være hjemmegående arabisk husmor - hun vil spille musik på sin eksotiske darbuka-tromme.

Hårdt - men fokus hjælper

Men det har ikke været let, hvilket man kan læse i hendes nye bog "Lykkens brud - Simona Abdallahs historie" skrevet af Minna Grooss.

- For mig har det virket at holde fokus på det, som man gerne vil. Selvom det ser meget sort og udfordrende ud, siger hun til Kultursøndag på P1.

Pisk en stemning op på megascene

Simona Abdallah har haft svært ved at finde fans blandt danskere med arabisk baggrund. Det oplevede hun især for nogle år siden, hvor hun - for en gangs skyld - spillede ved et eid-arrangement.

- De fleste har jo aldrig set en arabisk kvinde piske en stemning op på en kæmpestor scene med sådan en lille tromme. Der var kun nogle iranske, unge kvinder, der kom hen og ville hilse på bagefter og få autografer. Iranere er også de indvandrere i Danmark, der er mest frisindede, siger Simona Abdallah.

Mest opbakning fra de unge

Siden har hun spillet sammen med kendte kunstnere som Natacha Atlas, Efterklang, Sort Sol, Mike Sheridan og Cheb Khaled. Derudover har hun holdt mange foredrag for unge piger på gymnasier og skoler.

Og opbakningen blandt arabere i Danmark er da også blevet lidt bedre. I hvert fald blandt de unge.

- Det er stadig mest de unge piger, der kommer op og vil snakke med mig. Også når jeg holder foredrag - så spørger pigerne, om jeg giver trommeundervisning, fortæller hun.

"Intet er umuligt"

Og det glæder hende, at hun om ikke andet har fået fat i netop den unge, arabiske målgruppe.

- Det er fantastisk, for jeg håber naturligvis, at jeg med denne her bog og min historie kan motivere andre unge til at holde fast i deres drømme. Og at intet er umuligt at opnå, siger Simona Abdallah.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk