Fra kriminel graffitimaler til byhelt

Myndighederne plejer at fjerne værker af street-kunstneren Banksy - nu får han sin største britiske udstilling nogensinde i hjembyen Bristol.

Når det gælder den kontroversielle og verdenskendte kunstner Banksy, så plejer Bristol-borgernes skattekroner mest at gå til fjernelse af hans ofte ulovlige værker på byens mure. Sådan har det i hvert fald været siden 1990'erne.

Men nu lægger bymuseet i Banksys britiske hjemby såmænd hus til den største officielle udstilling af hans værker. Godt hundrede nye graffiti-værker og skulpturer har overtaget museet, som skatteborgerne er med til at finansiere.

Væk med Monet - ind med graffiti

Udstillingen har da også været holdt hemmelig indtil fredag og kun ganske få af museets ansatte fik besked om den kontroversielle udstilling. Resten fik at vide, at man var ved at optage en film, skriver BBC.

Hvad der derimod skete var, at museets malerier af blandt andre Monet og Picasso blev hevet ned fra væggene og i stedet afløst af Banksys ofte politiske og på mange måder farverige værker.

En lettet museumsdirektør

Museumsdirektør Kate Brindley siger til BBC, at det er en stor lettelse endelig at kunne tale åbent om udstillingen, der har været på tegnebrættet siden oktober sidste år. Selv byens borgmester fik først nyheden om graffiti-kunstnerens overtagelse af bymuseet dagen før åbningen af sommerudstillingen.

- Vi løber en risiko, men vi mener, at det simpelthen er det bedste for byen. Der er jo mange mennesker i Bristol, der elsker Banksy. Også internationalt. Han er en stor stjerne, siger Kate Brindley.

Ingen ved med sikkerhed, hvem Banksy er og hvordan han ser ud - og de ansatte på Bristols Bymuseum er ikke blevet klogere. Banksy selv var ellers med til at sætte udstillingen op, men var konstant omgivet af sit faste hold af hjælpere.