Han er lille, sådan med runde former, et måske lidt for stor hoved og så bærer han en bowlerhat. Han fås i grøn og rød. Han hedder Ampelmann. Lyssignalmanden kunne man oversætte det til, og alle turister, der besøger Berlin, kender ham.
Historien om Ampelmann er ganske speciel. Hans liv begyndte som almindelig mand i et lyskryds.
Så var han truet på livet - først af Vesttyskland efter genforeningen og senere af planer om trafik-standardiseringer i EU. Men Ampelmann overlevede. I dag er han den måske største souvenir-succes i Berlin.
Skabt af en psykolog
Det hele begyndte den 13. oktober 1961, to måneder efter Berlinmuren blev opført. Siden har Ampelmann været kendetegn i de østtyske lyskurver.
I bedste østtyske - ja næsten kommunistiske - stil skabte psykologen Karl Peglau den lille rød-grønne mand, der skulle få især børn til at koncentrerer sig om trafikken, når de gik over vejen.
Efter murens fald i 1989 blev Ampelmann mødt af vesttyske politikere og trafikforskere, der ikke ønskede den lille mærkelige mand med bowlerhatten i vejkryds i Østberlin. I 1994 begyndte man at skifte dem ud, så de kom til at ligne de lyssignaler, man havde i Vestberlin.
Ostalgie og kultstatus
Det blev for meget for berlinerne. Ostalgie-bølgen - hvor nostalgien peger mod Østtyskland - havde i forvejen optur i Berlin og i 1996 kom den industrielle designer Markus Hechhausen de forsmåede lysmænd til undsætning ved at lave lamper med det røde og grønne symbol, og så blev Der Ampelmann med ét levende i befolkningens bevidsthed.
Der opstod en slags modstandsbevægelse mod udryddelsen af "Der Ampelmann", og det lykkedes bevægelsen at bevare og genopføre en pæn flok af de små mænd, som nu spreder sig rundt om i Tyskland, hovedsageligt på de små gader og stræder.
Lyskrydsmand på krus og sengetøj
Desuden udfolder modstanden sig i de særlige Ampelmann Galleri-butikker, som nu findes i Berlin.
Man kan sige at modstanden og nostalgien vandt. I dag på Ampelmanns fødselsdag er han ikke kun at finde i lyskryds i Østberlin- også lyskrydsene i det gamle vest er blevet skiftet ud, så Ampelmann nu også styrer trafikken der.
Og som om det ikke var nok. Ampelmann findes i alt tænkeligt inden for souvenirs: lamper, sengetøj, proptrækkere, vingummi, magneter, nøgleringe, krus og T-shirts bare for at nævne de mest oplagte. Hvem havde mon troet det den 13. Oktober 1961.