Frankrig vil forbyde modebranchens brug af sygeligt tynde modeller

Et lovforslag, der støttes af den franske regering, vil gøre det ulovligt at hyre ultra-tynde modeller. Straffen kan blive bøder eller seks måneders fængsel.

Den franske modebranche kan snart blive underlagt en ny lov om ikke at hyre ultratynde modeller. Her er det modeller på catwalken under et modeshow i Paris. (Foto: Gonzalo Fuentes © Scanpix)

Det skal være slut med at se ultra-tynde modeller gå catwalk iført dyre rober i Paris eller se en mager model pryde forsiderne på de glitrede franske modebladene.

I hvert fald hvis det står til den franske socialistiske politiker Olivier Véran. Han er kommet med et lovforslag, der skal gøre det ulovligt at ansætte sygeligt tynde modeller og i det hele taget at dyrke spiseforstyrrelser på hjemmesider.

Begge forslag støttes af Frankrigs regering med præsident Francois Hollande i front.

Det skriver en række internationale medier heriblandt nyhedsbureauet Reuters.

"Unge ser modellerne som æstetiske forbilleder"

Planen er, at der skal fastsættes en minimumsgrænse for, hvad modellernes kropsmasseindeks - det såkaldte bmi – må ligge på. Det er dog endnu uvist, hvad det magiske tal bliver i Frankrig.

- Det er vigtigt at sige, at modellerne bør spise fornuftigt og at de skal tage sig af deres helbred. Særligt også for at skåne de unge kvinder, der ser op til modellerne som æstetiske forbilleder, siger den franske sundhedsminister Marisol Touraine til BFM TV.

Olivier Véran fortæller til Le Parisien, at han foreslår, at modelbureauer, der bryder reglerne, skal kunne straffes med bøder helt op til 75.000 euro - altså over 500.000 danske kroner. En anden mulig straf er fængsel i op til seks måneder, siger han til avisen.

Andre lande tjekker allerede modellers bmi

Der er allerede lignende love om modellers bmi i andre lande. I to år har Israel og Spanien krævet, at modeller mindst har en bmi på 18,5, og også i blandt andet Italien er modebranchen underlagt lignende regler.

Olivier Vérans andet forslag rammer ikke modebranchen, men de hjemmesider på nettet, der dyrker det helt magre eller anorektiske look. Den slags fora på skal kunne stilles til ansvar, hvis lovforslaget bliver til lov.

Den franske sundhedsminister vurderer, at mellem 30.000 og 40.000 franskmænd – primært unge kvinder – lider af spiseforstyrrelser.

Dansk debat er nået til Christiansborg

Også herhjemme lever debatten om de sygeligt tynde modeller.

For få uger siden landede det danske modemagasin Cover i manges skydeskive, fordi bladet havde trykt en billedserie med en meget tynd teenager. Det skabte debat ikke bare på de sociale medier, men også på Christiansborg.

Dette billede i Cover af en meget tynd model skabte i februar vrede på de sociale medier i Danmark. Cover beklagede bagefter, at man bragte billedet. (Foto: dr)

For ovenpå debatten om Cover har Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt stillet et paragraf 20-spørgsmål til sundhedsminister Nick Hækkerup blandt andet om han "agter at tage initiativ til at se modelbureauerne efter i sømmene", skriver MediaWatch.

- Jeg synes, at det er ubehageligt, at man udstiller ekstremt tynde modeller i modebranchen. Selvfølgelig har modebranchen et etisk og moralsk ansvar for det skønhedsideal de er med til at skabe. Og det er ikke godt nok, at de ikke lever op til det ansvar, skriver Nick Hækkerup i et skriftlig svar til Liselotte Blixt.

Miseren i Covers har da også allerede fået den konsekvens, at modebranchen har strammet sit etiske charter. Det indeholder blandt andet et obligatorisk sundhedstjek og sanktioner mod dem, der ikke efterlever reglerne. Det glæder ministeren:

- Derfor er det også på sin plads, at modebranchen nu tager ansvaret på sig og lancerer et Etisk Charter med skærpede regler, skriver Nick Hækkerup.

Facebook
Twitter