Fransk auktionshus trækker salg af Hitlers ejendele tilbage

Fransk auktionshus har valgt at trække salget af diverse nazistiske genstande tilbage på grund af modstand fra blandt andre landets kulturminister.

På billedet ses et af fire fotoalbums, som tilhørte Adolf Hitler og skulle have været på auktion i Frankrig. Det bliver dog ikke til noget alligevel, da auktionshuset har mødt stor modstand blandt andet fra den franske kulturminister. (Foto: FRANK PERRY © Scanpix)

Auktionshuset Vermot de Pas i Frankrig har valgt at trække salget af diverse personlige ejendele, tidligere ejet af Adolf Hitler og Hermann Göring, tilbage.

Det sker, efter de har mødt stor modstand fra den franske kulturminister og en række jødiske organisationer, sammensluttet i organisationen CRIF.

Görings pas og Hitlers skrin

De cirka fyrre objekter skulle have været sat til salg under auktionen den 26. april, og stammer alle fra Hitlers tidligere bolig, Berghof, i alperne i Tyskland.

Blandt genstandene er et pas, tidligere ejet af Hermann Göring, et tørklæde eller en klud, hvorpå Hitlers initialer er broderet, en gammel bog, som Hitler skulle have foræret til Hermann Göring i år 1935 og en trækasse med svastika på, som skulle være Hitlers egen.

Kynisme og dårlig moral

CRIF har i en officiel meddelelse sagt, at de ønsker, at disse genstande ikke sælges på auktion, da et sådan salg ville krænke ofrene for nazismen.

- At handle med denne type objekter er at give dem en usund symbolværdi beslægtet med kynisme og en uanstændig moral, skriver CRIF på deres hjemmeside.

CRIF forsøgte at kontakte auktionshusets formand, Nathalie Vermot, som på trods af den jødiske modstand, ønskede at gå videre med salget.

Kritik fra fransk kulturminister

Men Vermot de Pas har nu alligevel valgt at reagere, efter CRIF har fået støtte af den franske kulturminister Aurélie Filippetti, som har opfordret auktionshuset til at annullere salget.

- Det er nødvendigt set i lyset af fortid og moralitet, har Aurélie Filippetti udtalt til det franske nyhedsbureau AFP.

BBC oplyser, at den franske kulturminister også har sendt et brev til den franske auktionsråd, CVV, hvori hun retter kritik mod salget og påpeger Frankrigs modstand overfor fremhævelse af nazistiske objekter.

Repræsentanter fra Vermont de Pas har sidenhen udtalt, at de aldrig ønskede at skabe kontrovers, og at de egentlig anså salget af genstandene som en mulighed for at leve op til ansvaret om at huske fortiden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk