Fransk kirkegård får penge fra Danmark

Regeringen har afsat penge til danske mindesmærker i udlandet - blandt andet en kirkegård i Nordfrankrig.

Bevaringsværdige danske kulturminder findes ikke kun inden for landets grænser.

Således har den danske regering nu afsat en halv million kroner på næste års finanslov til at få istandsat en kirkegård i den nordfranske by Braine, hvor 79 sønderjyder ligger begravet, skriver Kristeligt Dagblad.

Grunden til, at den nordfranske kirkegård opfattes som et nationalt symbol, er, at den minder nutidens mennesker om, at Sønderjylland mellem 1864 og 1920 var tysk territorium.

Faldne sønderjyder under Første Verdenskrig

Derfor blev unge sønderjyske mænd under Første Verdenskrig i 1914-1918 indkaldt til at deltage på centralmagterne Tyskland og Østrig-Ungarns side i krigen mod ententen anført af Frankrig og Storbritannien.

Det vurderes, at i alt omkring 5500 sønderjyder satte livet til i løbet af fire års blodig skyttegravskrig, og 79 af dem blev begravet på kirkegården i Braine.

Omlagt i dansk stil

I 1924 blev kirkegården anlagt i dansk stil til minde om alle de dansk-sindede, der faldt under Første Verdenskrig i påtvungen tysk tjeneste.

- Kirkegården i Braine er med til at fortælle historien om tabet af Sønderjylland og Slesvig, som er en vigtig del af den historie, som skabte Danmark, siger Ellen Trane Nørby, kulturordfører for Venstre til Kristeligt Dagblad.

Digitale arkiver på Jomfruøerne

Hun påpeger, at kirkegården i Braine kun er et blandt flere kulturelle mindesmærker, som der i forbindelse med sidste års finanslovaftale blev afsat i alt 22 millioner kroner over fire år til.

Blandt andet restaureres en dansk kirkegård på de dansk-vestindiske øer - nu de amerikanske Jomfruøer - og der bruges penge på at digitalisere arkivalier fra den tidligere danske koloni.

De omfatter blandt andet nogle af de mest velbevarede dokumenter om slavetiden, skriver Kristeligt Dagblad.

/ritzau/

Facebook
Twitter