Franskmænd misundelige på Borgen

I aften har Borgen premiere på fransk fjernsyn, og landets tv-anmeldere undrer sig over seriens succes.

Et af de spørgsmål, forfatteren bag den danske tv-serie "Borgen", Adam Price, har fået stillet flest gange i Frankrig, hvor den danske føljeton i aften får premiere på den fransk-tyske tv-kanal Arte, går på de kvindelige statsministre: tv-seriens Birgitte Nyborg og virkelighedens Helle Thorning-Schmidt. Har den første medvirket til den andens valgsejr?

Adam Price svarer beskedent nej. Men de franske medier er ikke desto mindre fascinerede af sammenfaldet mellem den succesrige føljeton og udnævnelsen af en kvindelig statsminister i Danmark, skriver Kristeligt Dagblad.

Franske serier går ikke i udlandet

Få udenlandske tv-serier har fået så intens foromtale. Seriens succes i Storbritannien er en af forklaringerne, og franskmændene har heller ikke glemt "Forbrydelsen", som også har gået sin sejrsgang i Frankrig.

De franske medier undrer sig over, at "et lille land med fem millioner indbyggere har held til at eksportere sine tv-serier, mens Frankrig ikke kan sælge sine", som magasinet Le Nouvel Observateur skriver i sit tv-tillæg.

En kvindelig statsminister er udtryk for håb

Også scenariet med en kvindelig toppolitiker vækker eftertanke i Frankrig, hvor Ségolène Royals opstilling til præsidentvalget i 2007 blev mødt med bemærkninger som "hvem skal så passe børnene".

I "Borgen" er den kvindelige statsminister udtryk for håb om en ny regeringsstil. Vedtagelsen af den lov, der kræver lige mange mandlige og kvindelige kandidater ved de franske parlaments- og lokalvalg i 2000, var udtryk for samme håb, konstaterer Marlène Coulomb-Gully, forfatter til bogen "La Présidente: le grand défi" om kvinder og politik.

Et håb, som endnu ikke er blevet indfriet. Ved parlamentsvalget, som finder sted i juni, opstiller regeringspartiet UMP kun 28 procent kvindelige kandidater.

Facebook
Twitter